Значимість генетичних досліджень у діагностиці первинної артеріальної гіпертензії у підлітків - Товма, Анастасія Володимирівна; Іванько, Олег Григорович; Пацера, Марина Вікторівна (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Вступ. Пріоритетним напрямком вивчення етіологічних факторів артеріальної гіпертензії (АГ) є генетичні дослідження. Спектр генів, які приймають участь в реалізації АГ, досить широкий. Серед найбільш значущих є гени сімейства NFATC (Nuclear factor of activated T-cells) та їх однонуклеотидні поліморфізми (SNP), які прямо не впливають на артеріальний тиск (АТ) у людини, але можуть брати участь у формуванні несприятливого перебігу АГ.
Keywords: тези