Вікові і реактивні особливості лімфоїдних утворень легень - Криворучко, Олена Геннадіївна; Krivoruchko, E. G. (My University, 2002)
Досліджено особливості структури, гістогенезу, вікові зміни лімфоїдних утворень легень людини, а також вивчено генезис лімфоїдних утворень легень щурів у нормі та їх реактивні зміни після внутрішньоутробного антигенного впливу. Встановлено присутність у легенях плодів людини дифузно розташованих лімфоцитів. Зазначено, що їх кількість рівномірно зростає від третього до восьмого місяця внутрішньоутробного розвитку. Обгрунтовано міжклітинні взаємодії між лімфоцитами, епітеліальними та сполучнотканинними структурами легень. Встановлено етапи розвитку лімфоїдних утворень легень щурів: дифузно розташовані лімфоцити - ліфоїдні скупчення - периваскулярні лімфоїдні вузлики - лімфоепітеліальні лімфоїдні вузлики. Внутрішньоутробне введення антигену прискорює розвиток лімфоїдних утворень легень, змінює динаміку морфологічних популяцій лімфоцитів, призводить до збільшення кількості незрілих PNA+ лімфоцитів у легенях, впливає на формування та функціональний стан альвеолярних макрофагів і епітеліоцитів респіраторного відділу.
Age and reactive features of lymphoid formations of lung
Keywords: легені; лімфоцити; лімфоїдні скупчення; лімфоїдні вузлики; пре- і постнатальний онтогенез; внутрішньоутробне введення антигену; lung; lymphocytes; lymphoid clump; lymphoid nodules; pre- postnatal ontogenesis; intrafoetus antigen's injection