Особливості фізичної терапії у пацієнтів з епілепсією - Груша, Сергій Анатолійович (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета роботи – на основі системного аналізу сучасних наукових джерел щодо впливу фізичних вправ на стан пацієнтів з епілепсією ідентифікувати та систематизувати провідні клініко-функціональні чинники, які впливають на персоналізацію реабілітаційного втручання, та запропонувати і теоретично обґрунтувати шляхи оптимізації розробки індивідуальних програм фізичної терапії в якості складової підгрунтя для підвищення їх ефективності. Для досягнення мети проведено теоретичний аналіз сучасної наукової літератури щодо впливу фізичної терапії на пацієнтів з епілепсією, визначено провідні клінічні, функціональні та соціальні чинники, що впливають на побудову індивідуальних програм втручання. Об’єкт дослідження – фізична терапія у системі медичної реабілітації пацієнтів з епілепсією. На підставі отриманих даних запропоновано структуровані підходи до оптимізації комбінованої фізичної терапії з урахуванням етіології, перебігу хвороби та особливостей пацієнтів. The aim of the thesis is to identify and systematize the key clinical and functional factors influencing the personalization of rehabilitation interventions for patients with epilepsy, based on a comprehensive analysis of current scientific literature on the effects of physical activity, and to propose and theoretically substantiate approaches to optimizing the development of individualized physical therapy programs to enhance their effectiveness. To achieve this aim, a theoretical analysis of contemporary literature on the role of physical therapy in patients with epilepsy was conducted. The study identified key clinical, functional, and social factors that should be considered in designing individualized intervention programs. Object of the study – physical therapy within the medical rehabilitation system for patients with epilepsy. Based on the findings, structured approaches to optimizing combined physical therapy were proposed, taking into account the etiology, course of the disease, and individual characteristics of patients.
Keywords: магістерська робота; епілепсія; фізична терапія; реабілітація; індивідуальна програма; функціональний стан; фармакорезистентність; персоналізація втручання; Epilepsy; physical therapy; rehabilitation; individualized program; functional status; pharmacoresistance; personalized intervention