Гемодинаміка, транспорт кисню та оцінка періоперативної інтенсивної терапії у новонароджених хірургічного профілю - Курочкін, Михайло Юрійович; Давидова, Анна Григорівна; Чемерис, Юлія Олександрівна; Кurochkin, M. Yu.; Davydova, А. H.; Chemеris, Yu. O. (My University, 2014)
Розроблено критерії ефективності періоперативної інтенсивної терапії у новонароджених хірургічного профілю шляхом вивчення й оцінки гемодинаміки, кислотно-лужного стану, транспорту кисню і легеневої гідратації у 69 новонароджених з хірургічною патологією. У 36 дітей застосовано центральну нейроаксіальну блокаду на фоні загальної анестезії. Критерії ефективності передопераційної підготовки – збалансований показник кисневого режиму – 3–3,5 ум. од.; позитивний центральний венозний тиск – 3–4 см вод. ст.; щогодинний діурез – не менше 1 мл/кг за 1 год; трансторакальний імпеданс – не менше 19 Ом (запобігання набряку легень). У новонароджених І групи коливання гемодинаміки були мінімальними порівняно з немовлятами ІІ групи, що пов’язано з кращим аналгетичним ефектом каудально-епідуральної блокади. The aim of the work was to develop criteria of perioperative intensive therapy efficiency in surgical neonates by hemodynamic, acid – base status, oxygen transport and pulmonary hydration studying and evaluating. The study of hemodynamics, oxygen transport, pulmonary hydration was performed in 69 infants with surgical pathology. In 36 children neuroaxial central blockades were used on the background of general anesthesia. The criteria of preoperative preparation effectiveness – balanced oxygen regime – 3–3.5 units; positive central venous pressure – 3–4 sm w. c.; hourly urine output of at least 1 ml/(kg · h); transthoracic impedance is not less than 19 ohms (prevention of pulmonary edema). In group І hemodynamic variations were minimal compared with infants of the ІІ groups that is associated with better analgesic effect of caudal-epidural blockades.
Hemodynamic, oxygen transport and perioperative intensive care evaluation in newborns with surgical pathology
Keywords: новонароджені; хірургічна патологія; гемодинаміка; транспорт кисню; центральні нейроаксіальні блокади; newborns; surgical pathology; hemodynamics; oxygen transport; central neuroaxial blockade