Предиктори розвитку дисфункції лівого шлуночка, що індукована шлуночковою екстрасистолією - Витриховський, А. І.; Вытриховский, А. И.; Vytryhovskiy, А. І. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Найпотужнішим передвісником ризику виникнення життєво небезпечної аритмії є поєднання низької варіабельності серцевого ритму зі зниженою фракцією викиду (ФВ) лівого шлуночка. Мета роботи – визначення предикторів дисфункції лівого шлуночка, що індукована шлуночковою екстрасистолією. Матеріали та методи. З метою діагностики структурних змін лівого шлуночка, функціональних можливостей і резервів серця в осіб із перенесеним інфарктом міокарда, осіб із високим і дуже високим кардіоваскулярним ризиком за шкалою SCORE й встановлення в них наявності зв’язку між морфологічними змінами серця та наявності патологічного феномена турбулентності серця виконали ехокардіографію (ЕхоКГ) і дослідження варіабельності та турбулентності серцевого ритму. Для дослідження обрали 603 особи. Усіх пацієнтів поділили на групи: перша – пацієнти з ішемічною хворобою серця, але без супутніх факторів ризику, таких як куріння, ожиріння, метаболічний синдром. Друга – хворі, які курять тютюн понад 2 років (особи з дуже високим кардіоваскулярним ризиком за шкалою SCORE). Третя група – пацієнти з метаболічним синдромом без наявної ішемічної хвороби серця або артеріальної гіпертензії (особи з дуже високим кардіоваскулярним ризиком за шкалою SCORE). До контрольної групи увійшло 149 осіб. Результати. Особливістю структурних змін у пацієнтів із перенесеним інфарктом міокарда та в осіб із дуже високим кардіоваскулярним ризиком за SCORE з турбулентністю серцевого ритму порівняно з без ТСР є те, що у цих пацієнтів у систолу відбувається значне потовщення міжшлуночкової перетинки лівого шлуночка. На підставі цього можна стверджувати, що поява шлуночкової екстрасистолії та, відповідно, явища турбулентності серцевого ритму серед пацієнтів із наявним серцево-судинним захворюванням і факторами ризику мають як морфологічний, так і функціональний характер. Вірогідну різницю показників ехокардіоскопії в осіб із постінфарктним кардіосклерозом і факторами ризику за системою SCORE встановили за показниками товщини міжшлуночкової перетинки в систолу, а в осіб із високим ризиком – в діастолу, також у розмірі задньої стінки лівого шлуночка. Ці показники в осіб із факторами ризику розвитку серцево-судинних подій за шкалою SCORE були більшими, а ударний об’єм серця – вірогідно нижчим. Висновки. Явище турбулентності серцевого ритму асоціюється зі збільшенням товщини міжшлуночкової перетинки в систолу. Наиболее мощным предвестником риска возникновения жизненно опасной аритмии является сочетание низкой вариабельности сердечного ритма со сниженной фракцией выброса (ФВ) левого желудочка. Цель работы – определение предикторов дисфункции левого желудочка, индуцированной желудочковой экстрасистолией. Материалы и методы. С целью диагностики структурных изменений левого желудочка, функциональных возможностей и резервов сердца у лиц с перенесённым инфарктом миокарда, лиц с высоким и очень высоким кардиоваскулярным риском по шкале SCORE и установления в них наличия связи между морфологическими изменениями сердца и наличия патологического феномена турбулентности сердца проводилась эхокардиография (ЭхоКГ) и исследования вариабельности и турбулентности сердечного ритма. Для проведения исследования выбрано 603 пациента. Все пациенты разделены на группы: первая – пациенты с ишемической болезнью сердца, но без сопутствующих факторов риска, таких как курение, ожирение, метаболический синдром. Вторая группа – больные, которые курят табак продолжительностью более 2 лет (лица с очень высоким кардиоваскулярным риском по шкале SCORE). Третья группа – пациенты с метаболическим синдромом без ишемической болезни сердца или артериальной гипертензии (лица с очень высоким кардиоваскулярным риском по шкале SCORE). В контрольную группу вошло 149 человек. Результаты. Особенностью структурных изменений у пациентов с перенесённым инфарктом миокарда и у лиц с очень высоким кардиоваскулярным риском по SCORE с турбулентностью сердечного ритма по сравнению с без ТСР является то, что у этих пациентов в систолу происходит существенное утолщение межжелудочковой перегородки левого желудочка. На основе этого можно утверждать, что появление желудочковой экстрасистолии и, соответственно, явления турбулентности сердечного ритма у пациентов с сердечно-сосудистым заболеванием и факторами риска носят как морфологический, так и функциональный характер. Достоверная разница показателей эхокардиоскопии у лиц с постинфарктным кардиосклерозом и факторами риска по системе SCORE установлена по показателям толщины межжелудочковой перегородки в систолу, а у лиц с высоким риском – в диастолу, также в размере задней стенки левого желудочка. Особенностью структурных изменений у пациентов с перенесённым инфарктом миокарда и у лиц с очень высоким кардиоваскулярным риском по SCORE с турбулентностью сердечного ритма в сравнении без ТСР является то, что в систолу происходит существенное утолщение межжелудочковой перегородки левого желудочка. Выводы. Турбулентность сердечного ритма ассоциируется с увеличением толщины межжелудочковой перегородки в систолу. The most powerful predictor of life-threatening arrhythmia risk is a combination of low heart rate variability with low ejection fraction (EF) of the left ventricle. Aim. To identify predictors of left ventricle dysfunction which is induced by ventricular arrhythmia. Materials and methods. To diagnose structural changes of left ventricular functional capacity and reserves in patients with previous myocardial infarction and patients with high and very high cardiovascular risk by SCORE scale and for establishment the relationship between morphological heart changes and pathological phenomenon of heart turbulence echocardiography and study of heart rate turbulence variability were performed. 603 patients were selected for the research. All patients were divided into groups: group 1 – patients with coronary heart disease, but without associated risk factors, such as smoking, obesity, metabolic syndrome; group 2 – patients who smoke tobacco more than 2 years (very high cardiovascular risk by scale SCORE); group 3 – patients with metabolic syndrome without coronary heart disease or arterial hypertension (very high cardiovascular risk by scale SCORE). The control group consisted of 149 persons. Results. The feature of structural changes in patients with myocardial infarction and in patients with a high cardiovascular risk by SCORE with heart rate turbulence compared with cases without НRT is considerably thickening of the left interventricular septum in systole. Based on this, it can be argued that the emergence of ventricular arrhythmia and accordingly phenomenon of heart rate turbulence in patients with existing cardiovascular diseases and risk factors has both morphological and functional character. Significant difference of echocardioscopy parameters in patients with postinfarction cardiosclerosis and risk factors by the SCORE system was established by index of intraventricular septum thickness in systole, and in persons with high risk – in diastole, also in the size of the left ventricle posterior wall. These indicators in patients with risk factors for cardiovascular events by the SCORE scale were larger and heart stroke volume was significantly lower. Conclusion. Phenomenon of heart rate turbulence is associated with interventricular septum thickness increasing in systole.
Предикторы развития дисфункции левого желудочка, индуцированной желудочковой экстрасистолией
Predictors of the left ventricular dysfunction induced by ventricular arrhythmia
Keywords: фактори ризику; ішемічна хвороба серця; аритмія; раптова серцева смерть; серцевий ритм; факторы риска; ишемическая болезнь сердца; аритмия; внезапная сердечная смерть; сердечный ритм; Risk Factors; Coronary Disease; Arrhythmias; Sudden Cardiac Death; Heart Rate