Антигипоксическая активность 7-β-гидрокси-γ-(п-хлорофенокси)пропил-8-тиозамещенных 3-метилксантина - Таран, А. В.; Григорьева, Л. В.; Самура, Б. А.; Романенко, Н. И.; Черчесова, О. Ю.; Григор’єва, Л. В.; Романенко, Микола Іванович; Черчесова, Олександра Юріївна; Taran, A. V.; Grigor’eva, L. V.; Samura, B. A.; Romanenko, M. I.; et al. (My University, 2012)
Проведено дослідження залежності антигіпоксії активності від хімічної структури 18 вперше синтезованих похідних 7-β-гідрокси-г-(п-хлорофенокси) пропіл-8-тіозаміщених 3-метилксантіну. Встановлено, що сполука № 6 – 7-β-гидрокси-γ- (n-хлорофенокси) пропіл-8-бутілтіо-3-метилксантину, в умовах гострої нормобарічной гіпоксії зменшує витрату АТФ на біологічне окислення в мітохондріях клітин, що приводить до збільшення тривалості життя щурів на 86,9%. Похідні 7-β-гидрокси-г-(n-хлорофенокси) пропіл-8-тіозаміщених 3-метилксантіна є перспективною групою органічних речовин для подальшого проведення цілеспрямованого синтезу і фармакологічного скринінгу з метою створення на їх основі ефективних антигіпоксичних препаратів. Проведено исследование зависимости антигипоксической активности от химической структуры 18 впервые синтезированных производных 7-β-гидрокси-γ-(n-хлорофенокси)пропил-8-тиозамещенных-3-метилксантина. Установлено, что введение в 8-е положение молекулы 7-β-гидрокси-γ-(n-хлоро-фенокси)пропил-8-тиозамещенных-3-метилксантина тиобутильного радикала приводит к проявлению наибольшего антигипоксического эффекта соединения № 6 – 7-β-гидрокси-γ-(n-хлорофенокси)пропил-8-бутилтио-3-метилксантина, которое в условиях острой нормобарической гипоксии приводит к увеличению продолжительности жизни крыс на 86,9%. Производные 7-β-гидрокси-γ-(n-хлорофенокси)пропил-8-тиозамещенных- 3-метилксантина являются перспективной группой органических веществ для дальнейшего проведения целенаправленного синтеза и фармакологического скрининга с целью создания на их основе антигипоксических препаратов. Research of dependence of antihypoxic of activity is conducted from a chemical structure 18 the fi rst synthesized derivates 7-β-hydroxi- γ-(n- chlorinephenoxi) propil-8-tiodeputized 3-metilxantinum. It is set that connection № 6 is 7-β-hydroxi-γ-(nchlorinephenoxi) propil-8-tiodeputized 3-metilxantinum, in the conditions of sharp normobaric hypoxia diminishes an expense ATP on a biooxidation in mitohondrium of cages, that brings to the increase of duration life over of rats on 86,9%. Derivates 7-β-hydroxi-γ-(n-chlorinephenoxi) propil-8-tiodeputized 3-metilxantinum is the perspective group of organic matters for the subsequent leadthrough of purposeful synthesis and pharmacological scrining with the purpose of creation on their basis of effective antihypoxic preparations.
Антигіпоксична активність 7-β-гідрокси-γ-(п-хлорофенокси)пропіл-8-тіозаміщених 3-метилксантину
Antihypoxic activity of 7-β-hydroxi-γ-(n- chlorinephenoxi) propil-8-tiodeputized 3-metilxantinum.
Keywords: похідні 7-β-гидрокси-г-(п-хлорофенокси)пропіл-8-тіозаміщених 3-метилксантину; антигіпоксична активність; производные 7-β-гидрокси-γ-(n-хлорофенокси)пропил-8-тиозамещенных 3-метилксантина; антигипоксическая активность; derivates 7- β-hydroxi-γ-(n-chlorinephenoxi) propil-8-tiodeputized 3-metilxantinum; antihypoxic activity