Якість життя як показник ефективності дентальної одномоментної імплантації по одноетапному протоколу - Нєженцев, Є. Ю.; Чертов, Сергій Олександрович; Niezhentsev, Ye. Yu.; Chertov, S. O. (My University, 2024)
Мета роботи. Дослідити в динаміці показники якості життя у пацієнтів після дентальної одномоментної імплантації по одноетапному протоколу залежно від техніки її виконання. Матеріали та методи. У дослідження увійшло 56 пацієнтів, яким була проведена дентальна одномоментна імплантація по одноетапному протоколу. Залежно від техніки виконання дентальної імплантації пацієнтів було поділено на 2 групи: основну групу спостереження склали 25 пацієнтів, яким після екстракції зубу, імплантат встановлювався у підготовлене ложе з попереднім заповненням лунки ксенографтом Sensobone, після чого формували м’якотканинну манжету армовану кістковопластичним матеріалом (зону м’яких тканин заповнювали ксенографтом Sensobone та вільним сполучнотканним аутотрансплантатом) з наступною фіксацією тимчасової коронки; у групу порівняння увійшли 26 пацієнтів, яким після екстракції зубу, імплантат встановлювався у підготовлене ложе з попереднім заповненням лунки ксенографтом Sensobone, після чого заповнювали зону м’яких тканин ксенографтом Sensobone та фіксували тимчасову коронку. Для оцінки якості життя (ЯЖ) пацієнтам було запропоновано заповнити опитувальник OHIP-14, який застосовували до проведення імплантації, через 3 місяці та через рік після імплантації. Результати дослідження оброблені на комп’ютері з використанням статистичного пакету ліцензійної програми «Statistica, версія 13» (Copyright 1984-2018 TIBCO Software Inc. All rights reserved. Ліцензія № JPZ8041382130ARCN10-J). The study aims to investigate the dynamics of quality of life in patients after single-step dental implantation according to a one-stage protocol, depending on the technique of its implementation. Materials and methods. The study included 56 patients who underwent single-step dental implantation according to a one-stage protocol. Depending on the technique of dental implantation, patients were divided into two groups: the index group consisted of 25 patients who, after tooth extraction, had the implant placed in the prepared bed with a preliminary filling of the socket with Sensobone xenograft, after which a soft tissue cuff reinforced with bone grafting material was formed (the soft tissue area was filled with Sensobone xenograft and free connective tissue autograft), followed by fixation of a temporary crown. The comparison group included 26 patients who, after tooth extraction, had the implant placed in a prepared bed with a preliminary filling of the socket with Sensobone xenograft, after which the soft tissue area was filled with Sensobone xenograft and a temporary crown was fixed. To assess the quality of life (QOL), patients were asked to fill out the OHIP- 14 questionnaire before the implantation, three months, and one year after implantation. The study results were processed using the statistical package of the licensed software "Statistica, version 13" (Copyright 1984-2018 TIBCO Software Inc. All rights reserved. License No. JPZ8041382130ARCN10-J).
Quality of life as an indicator of the effectiveness of single-step dental implantation according to a one-stage protocol
Keywords: дентальна імплантація; якість життя; dental implantation; quality of life