Перебіг гіперпластичних процесів ендометрія за даними ретроспективного аналізу - Круть, Юрій Якович; Земляна, Наталія Анатоліївна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Незважаючи на численні дослідження і значні успіхи у вивченні патогенезу гіперпластичних процесів ендометрія (ГПЕ), багато питань діагностики, лікування та профілактики цієї патології до теперішнього часу залишається нез'ясованими. У структурі гінекологічних захворювань ГПЕ займають від 15% до 45%. В останні роки відмічено зростання цієї патології ендометрія у жінок різних вікових груп. Мета: визначити клініко-анамнестичні особливості гіперпластичних процесів ендометрія за даними ретроспективного аналізу за 2 роки. Матеріали та методи. Проведений ретроспективний аналіз 127 історій хвороби пацієнток з ГПЕ, які знаходились на лікуванні у гінекологічному відділенні КУ «Міська клінічна лікарня №7» м. Запоріжжя. У першу групу увійшли 38 хворих на просту гіперплазію ендометрія без атипії (середній вік 35,4±1,31 років). Другу групу склали 45 пацієнток з комплексною гіперплазією ендометрія без атипії (середній вік 37,6±1,34 років). У третю групу увійшли 43 пацієнток з поліпами ендометрія (середній вік 34,1±1,34 років). Пацієнткам проведено ультразвукове дослідження на апараті "MyLab50" ("Esaote", Італія) та відеогістероскопія («Karl Storz», Германия). Морфологічне дослідження макропрепаратів виконували в патологоанатомічному відділенні Університетської клініки ЗДМУ. Статистична обробка проводилась із застосуванням пакету статистичних програм "Statistica 6.0 for Windows". Для оцінки відмінностей показників в групах визначали критерій χ2 з поправкою Йейтса. Відмінності вважали достовірними при р<0,05.
Keywords: тези доповідей