Математическое моделирование прогноза исхода изолированной и сочетанной закрытой травмы печени - Капшитарь, А. А.; Капшитарь, А. В.; Сырбу, И. Ф.; Капшитар, Олексій Олександрович; Капшитар, Олександр Васильович; Сирбу, Іван Федорович (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Здійснено оцінку результатів клінічних, лабораторно-біохімічних, рентгенологічних даних, УЗД, лапароцентезу та лапароскопії у 110 постраждалих на закриту травму печінки. Ізольована травма була у 10 (9,1%), поєднана – у 100 (90,9%). З метою математичного моделювання прогнозу кінця закритої травми печінки використали множинний лінійний дискримінантний аналіз Фішера. При проведенні процедури покрокового включення перемінних відібрано найбільш інформативні ознаки й виведено класифікаційні функції, що апріорно передбачають можливість летального наслідку з високою чутливістю 95,83% (значення Wilks’ Lambda склало 0,082; F=35,16; p<0,001). Оценены результаты клинических, лабораторно-биохимических, рентгенологических данных, УЗИ, лапароцентеза и лапароскопии у 110 пострадавших с закрытой травмой печени. Изолированная травма была у 10 (9,1%) пациентов, сочетанная – у 100 (90,9%). С целью математического моделирования прогноза исхода закрытой травмы печени использовали множественный линейный дискриминантный анализ Фишера. При проведении процедуры пошагового включения переменных отобраны наиболее информативные признаки и выведены классификационные функции, априорно предсказывающие вероятность летального исхода с высокой чувствительностью 95,83% (значение Wilks’ Lambda составило 0,082; F=35,16; p<0,001). The results of clinical, laboratory, biochemical, radiological, ultrasound, laparocentesis, laparoscopy data in 110 patients with BLT are evaluated. Isolated injury was in 10 (9,1%) patients, combined one-in 100 (90,9%). In order to predict outcome of closed injury by mathematical modeling Fisher multiple linear discriminant analysis was used. During the procedure of step by step inclusion of the variables selected the most informative features were selected and classification functions are derived, a priori, predicting the likelihood of fatal outcome with high sensitivity 95,83% (the value of Wilks’ Lambda was 0,082; F = 35,16; at p <0,001).
Keywords: математична модель; прогноз кінця; ізольована та поєднана закрита травма печінки; математическая модель; прогноз исхода; изолированная и сочетанная закрытая травма печени; mathematical model; the outcome prediction; isolated and combined closed injury of the liver