Про рідкі лікарські форми антисептичної дії - Михалик, О. І.; Мыхалык, О. И.; Mykhalyk, O. I. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Розроблення і впровадження у медичну практику ефективних рідких лікарських засобів антисептичної дії на основі нових субстанцій та їх комбінацій є актуальним завданням сучасної фармацевтичної й медичної науки. З метою вивчення сучасних рідких лікарських засобів антисептичної дії здійснили огляд нормативно-директивних документів МОЗ України, Державного формуляра лікарських засобів, а також інших джерел фахової інформації. Встановили, що антисептичні й дезінфікуючі засоби за хімічною будовою поділяють на неорганічні та органічні сполуки. Навели опис окремих засобів, механізм їхньої дії, галузь, показання до застосування, обмеження при призначенні. Відзначили, що перспективним є пошук субстанцій широкого спектра дії серед похідних флуорену. Це свідчить про перспективність створення рідких фармацевтичних композицій на їхній основі для лікування інфекційних захворювань шкіри. Разработка и внедрение в медицинскую практику эффективных жидких лекарственных средств антисептического действия на основе новых субстанций и их новых комбинаций – актуальная задача современной фармацевтической и медицинской науки. С целью изучения современных жидких лекарственных средств антисептического действия провели обзор нормативно-директивных документов МЗ Украины, Государственного формуляра лекарственных средств, а также других источников специализированной информации. Установили, что антисептические и дезинфицирующие средства по химическому строению разделяют на неорганические и органические соединения. Описаны некоторые средства, механизм их действия, сфера, показания к применению, ограничения при назначении. Отмечено, что перспективен поиск субстанций широкого спектра действия среди производных флуорена. Это свидетельствует о перспективности создания жидких фармацевтических композиций на их основе для лечения инфекционных заболеваний кожи. Aim. The development and implementation of effective liquid medicines with antiseptic action on the basis of new substances and their complex combinations into medical practice is an important task of modern pharmaceutical and medical science. The Ministry of Health of Ukraine regulatory policy instruments, of the drugs State formulary, as well as other sources of specialized information has been reviewed in order to study modern liquid medicines with antiseptic action. Methods and results. It has been found that antiseptics and disinfectants divided into inorganic and organic compounds according to their chemical structure. Some tools, their mechanism of action, scope, indications, limitations in the appointment have been described. It has been noted that the search of broad spectrum substances among derivatives of fl uorene is the prospect direction. Conclusion. This demonstrates the prospect of producing liquid pharmaceutical compositions for the treatment of infectious diseases of the skin based on mentioned compounds.
О жидких лекарственных формах антисептического действия
Liquid dosage forms with antibacterial activity
Keywords: антисептики; флуорени; лікарські форми; антисептики; флуорены; жидкие лекарственные формы; Anti-Infective Agents; Fluorenes; Local Dosage Forms