Сучасні підходи до моделювання когнітивних порушень в експерименті (огляд літератури) - Тимофіїв, Дмитро Вікторович; Ганчева, Ольга Вікторівна (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – огляд фахових літературних джерел з наукової бази даних PubMed переважно за останні 20 років з аналізом сучасного погляду на підходи до моделювання когнітивних порушень в експерименті. Матеріали та методи. Здійснили огляд наукової літератури за останні 20 років. З’ясували, що відсутність необхідних знань про патогенез когнітивних порушень, наявність великої кількості факторів ризику цих станів і дотепер залишаються основною проблемою під час розроблення принципів ранньої діагностики та лікування. Аналіз відомостей фахової літератури показав, що нині розрізняють 2 групи експериментальних підходів до моделювання когнітивних порушень: на культурах клітин і моделі на тваринах. Висновки. Крім клінічних і популяційних спостережень, важливим залишається експериментальне моделювання когнітивних розладів. Останніми роками проблема вибору адекватної моделі для дослідження когнітивних порушень, що є важливим клінічним проявом багатьох неврологічних захворювань (хвороб Альцгеймера та Паркінсона, черепно-мозкових травм, судинних, демієлінізуючих та інфекційних захворювань, метаболічних і гормональних порушень, нейродегенеративних захворювань центральної нервової системи), набуває все більшої актуальності. The aim of the work is to review the professional literature sources from the scientific database PubMed mainly for the last 20 years analyzing the modern view on approaches to experimental modeling of cognitive impairment. Materials and methods. A review of the scientific literature over the past 20 years was performed. The lack of requisite knowledge about the pathogenesis of cognitive impairment and the wide range of risk factors for these conditions continue to be major challenges in the development of guidelines on early diagnosis and treatment. The literary analysis suggests that all modeling approaches to experimental cognitive impairment are currently divided into two groups: cell culture and animal models. Conclusions. Experimental modeling of cognitive impairment remains important in addition to clinical and population-based studies. In recent years, the problem of selecting an adequate model to study cognitive impairment, which is a central clinical manifestation of various neurological diseases (Alzheimer’s and Parkinson’s diseases, traumatic brain injury, vascular, demyelinating, and infectious diseases, metabolic aberrations and hormonal imbalance, neurodegenerative diseases of the central nervous system) is becoming increasingly relevant.
Current modeling approaches to experimental cognitive impairment (a literature review)
Тимофіїв Д. В. - ORCID ID: 0000-0002-7666-1468; Ганчева О. В. - ORCID ID: 0000-0001-7339-7078.
Keywords: когнітивні порушення; моделювання; клітинні культури; тваринні моделі; щури; cognition disorders; experimental model; cell cultures; animal models; rats