Новий підхід до оцінки морфології тромбоцитів та експресії їх рецепторів у хворих на хронічну серцеву недостатність із супутнім цукровим діабетом 2 типу - Колесник, Михайло Юрійович; Абрамов, Андрій Володимирович; Сиволап, Віталій Вікторович; Kolesnyk, M. Y.; Abramov, A. V.; Syvolap, V. V. (Запорізький державний медичний університет, 2010)
У статті наведено огляд існуючих методів оцінки тромбоцитарного гемостазу та запропоновано методику імуногістохімічного дослідження тромбоцитів та їх ключових рецепторів. Надаються результати власних досліджень морфології тромбоцитів та експресії IIb/IIIa глікопротеїнових рецепторів, а також трансмембранного Р-селектину у 30 практично здорових осіб та 65 хворих на хронічну серцеву недостатність на фоні цукрового діабету 2 типу. У хворих на ХСН ішемічного ґенезу із супутнім цукровим діабетом 2 типу, незважаючи на системний прийом аспірину, спостерігається висока активність тромбоцитів, що проявляється у підвищеній експресії ключових рецепторів адгезії та агрегації. Methods of platelets’ investigation were reviewed and method of immumohystochemical evaluation of platelets and their receptors was proposed. The results of platelets’ morphology and IIb/IIIa glycoprotein, P-selectin receptors investigation in 30 healthy individuals and in 65 chronic heart failure patients with diabetes mellitus type 2 were reported. Despite of aspirin use, high platelet reactivity is present in type 2 diabetes mellitus patients, that is shown in increased expression of the main aggregation and adhesion receptors.
A new approach to the platelets` morphology and receptors investigation in chronic heart failure patients with concominant diabetes mellitus type 2
Keywords: імуногістохімія; тромбоцити; хронічна серцева недостатність; цукровий діабет 2 типу; immunohystochemistry; platelets; chronic heart failure; diabetes mellitus type 2