Вплив 4-[4-оксо-4H-хіназолін-3-іл] бензойної кислоти (ПК-66) на стан біоенергетичних процесів у міокарді щурів за адреналінової міокардіодистрофії - Джигалюк, О. В.; Степанюк, Г. І.; Заічко, Н. В.; Коваленко, Сергій Іванович; Шабельник, Костянтин Петрович; Dzhyhaliuk, O. V.; Stepaniuk, H. I.; Zaichko, N. V.; Kovalenko, S. I.; Shabelnyk, K. P. (My University, 2016)
Мета дослідження – охарактеризувати вплив 4-[4-оксо-4H-хіназолін-3-іл] бензойної кислоти (сполуки ПК-66) порівняно з кордароном на вміст аденілових нуклеотидів та метаболітів вуглеводного обміну в міокарді щурів на моделі адреналінової міокардіодистрофії (АМД). АМД моделювали в білих нелінійних щурів шляхом одноразового внутрішньом’язового введення 0,18 % розчину адреналіну тартрату. Досліджувані речовини – сполуку ПК-66 та референс-препарат кордарон вводили групам тварин щоденно внутрішньоочеревинно (в/о) один раз на день протягом 7 днів, перше введення – через 30 хв після моделювання АМД. Ефективність терапії оцінювали на 2 та 8 добу експерименту за динамікою вмісту аденілових нуклеотидів та метаболітів вуглеводного обміну (глікоген, лактат, піруват) у міокарді. Проведене дослідження показало, що курсове введення 4-[4-оксо-4H-хіназолін-3-іл] бензойної кислоти (ПК-66) у дозі 10 мг/кг подібно до кордарону (10 мг/кг, в/о) вірогідно (р < 0,05) стримувало розвиток гіпоенергетичного стану за умов АМД і за ефективністю не поступалося референс-препарату. Так, у щурів у групі «АМД + ПК-66» станом на 2 та 8 добу міокардіальний вміст АТФ був вищим на 35,3 та 67,1 %, а вміст АДФ був нижчим на 28,6 та 39,1 % та АМФ – на 28,6 та 24,5 % відповідно, ніж у щурів групи контролю. Уведення сполуки ПК-66 та кордарону викликало майже еквівалентне підвищення (на 19,5 та 20,2 %) енергетичного заряду в міокарді станом на 2 добу АМД. Станом на 8 добу приріст енергетичного заряду в групі «АМД+ПК-66» був більш виразним, ніж у групі «АМД + кордарон» – 24,7 % проти 16,4 % відповідно. (сompound PK-66) and cordarone on the contents of adenine nucleotides and carbohydrate metabolites in the myocardium of rats on the model of adrenalin myocardial dystrophy. Myocardial dystrophy was modeled on white nonlinear rats by a single intramuscular injection of adrenaline tartrate solution (0,18 %). Test substances – compound PK-66 and reference drug cordarone were administrated to animals daily i.p. for 7 days. Effect of therapy evaluated on the 2 and 8 days by the contents of adenine nucleotides and carbohydrate metabolites (glycogen, lactate, piruvate) in myocardium. The study showed that the administration of compound PK-66 similar to cordarone significantly hampered the development of the hypoenergy state in adrenaline myocardiodystrophy and was as effective as the use of cordarone. Thus, in the group of rats «Adrenaline myocardiodystrophy + PK-66» on the 2 and 8 days of pathology myocardial ATP content was higher by 35,3 and 67,1 % and ADP content was below 28,6 and 39,1 %, and AMP – 28,6 and 24,5 %, respectively, compared with control rats. Administration of the compound PK-66 and cordarone caused almost equivalent increase (by 19,5 and 20,2 %) of the energy charge in the myocardium on the 2 day of the adrenaline myocardiodystrophy. By the 8 day energy charge increase in the group «Adrenaline myocardiodystrophy + PK-66» was more expressive than «Adrenaline myocardiodystrophy + cordarone» group – 24,7 % versus 16,4 %, respectively
The effect of 4-[4-oxo-4H-quinazoline-3-il] benzoic acid (compound РК-66) on the state of myocardial bioenergetics under adrenaline myocardial dystrophy on rats
Keywords: адреналінова міокардіодистрофія; кордарон; 4-[4-оксо- 4Н-хіназолін-3-іл] бензойна кислота; кардіопротекторна дія; adrenaline myocardial dystrophy; cordarone; 4-[4-oxo-4H-quinazoline-3-il] benzoic acid; cardioprotective activity