Вплив ресвератролу на NO/SH-механізми пошкодження нейронів при експериментальній VCD-гіпоестрогенемії - Зайченко, Г.; Стрига, О.; Бєленічев, Ігор Федорович; Горчакова, Н.; Кучковський, Олег Миколайович; Zaychenko, G.; Stryga, O.; Belenichev, I. F.; Gorchakova, N.; Kuchkovskyi, O. M. (My University, 2022)
Встановлено, що під час клімаксу відбуваються зміни не тільки у сечостатевій системі, але і в діяльності серцево-судинної і нервової систем. Фітоестрогени не тільки усувають симптоми менопаузи, але і, на відміну від гормональної терапії, мають менше побічних ефектів. Ресвератрол є одним із фітоестрогенних препаратів, який, як було встановлено, впливає на патобіохімічні цілі нервової та серцево-судинної систем. Метою дослідження є встановлення нейропротекторної та антиоксидантної дії вагінального гелю з ресвератролом у монотерапії, а також комбінованого ефекту гелю з ресвератролом і пероральним введенням ресвератролу. Матеріали та методи дослідження. Дослідження проводили на 30 безпородних білих нелінійних самках щурів вагою 220–240 г і віком 4,5 місяця. Для імітації гіпоестрогенемії у щурів з неушкодженими яєчниками використовували хімічну речовину ВКД. Після моделювання патології одній групі тварин ввели гель з ресвератролом, іншій – гель з ресвератролом у поєднанні з таблетками ресвератролу, а третій – інтравагінальний крем «Колпотрофін». Для дослідження була взята кров з черевної аорти і тканини головного мозку, в яких характер експресії мРНК, iNOS, eNOS, nNOS визначався методом полімеразної ланцюгової реакції. У головному мозку також було виявлено вміст нітрозуючого маркера стресу, нітротирозину, а також стан тіол-дисульфідної системи відповідно до методичних рекомендацій. Результати досліджень. Встановлено, що під час курсу введення вагінального крему «Колпотрофін», вагінального гелю з ресвератролом та його поєднання з таблетками ресвератрол самкам-щурам з гіпоестрогенемією всі досліджувані препарати проявляють нейропротекторну та антиоксидантну дію. Найбільший ефект був відзначений для ресвератролу в лікарських формах. the cardiovascular and nervous systems. Phytoestrogens not only eliminate the symptoms of menopause but also, unlike hormone therapy, have fewer side effects. Resveratrol is one of the phytoestrogen drugs, which has been found to affect the pathobiochemical targets of the nervous and cardiovascular systems. The study aims to establish the neuroprotective and antioxidant action of vaginal gel with resveratrol in monotherapy and the combined effect of gel with resveratrol and oral administration of resveratrol. Materials and research methods. The studies were carried out on 30 outbred white non-linear female rats weighing 220–240 g and aged 4.5 months. The chemical substance VCD was used to simulate hypoestrogenemia in rats with intact ovaries. After modeling the pathology, one group of animals was injected with a gel with resveratrol, the other with a gel in combination with resveratrol tablets, and the third with intravaginal cream “Colpotrofin”. For the study, blood was taken from the abdominal aorta and brain tissue, in which the nature of the expression of mRNA, iNOS, eNOS, and nNOS was determined by the polymerase chain reaction method. In the brain, the content of the nitrosating stress marker, nitrotyrosine, and the state of the thiol-disulfide system was also identified following the methodological recommendations. Research results. It has been established that during the course administration of vaginal cream “Colpotrofin”, vaginal gel with resveratrol and its combination with resveratrol tablets to female rats with hypoestrogenemia, all the studied drugs show neuroprotective and antioxidant effects. The greatest effect was noted for resveratrol in dosage forms. Findings. With the introduction of the gel with resveratrol and its combination with resveratrol tablets, it was found that the ability of the drug to normalize the nitrosidergic system and increase the activity of the glutathione link of the thiol-disulfide system lies in the implementation of the mechanisms of the antioxidant and neuroprotective effects of resveratrol in hypoestrogenemia.
Influence of resveratrol on NO/SH-mechanisms of neuron damage in experimental VCD-hypoestrogenemia
Бєленічев І. Ф.- ORCID: 0000-0003-1273-5314; Кучковський О. М. - ORCID ID: 0000-0002-0548-0029.
Keywords: ресвератрол; гіпоестрогенемія; антиоксидант; нейропротекторна дія; нітрозидергічна; тіол-дисульфідна система; resveratrol; hypoestrogenemia; antioxidant; neuroprotective action; nitrosidergic; thiol-disulfide system