Морфологія порушень дозрівання ворсинчастого хоріона при ранніх формах ЕРН-гестозу, поєднаного з анемією вагітних - Лагода, Н. М.; Лагода, Н. Н.; Lаgоdа, N. M. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
На основі комплексного морфологічного дослідження плаценти людини встановлено характерні структурні ознаки незрілості ворсинчастого хоріона при поєднанні водянки з анемією вагітних типу дисоційованого розвитку котиледонів із затримкою функціональної спеціалізації плацентарного бар’єра, що призводить до зниження компенсаторних реакцій плаценти у вигляді перебудови фетальних судин, спрямованої лише на зближення фетального та материнського кровотоку без збільшення обмінної площі плацентарного бар’єра. Зазначені зміни супроводжувались ускладненим перебігом пологів і порушеннями стану плода, характерними для хронічної фетоплацентарної недостатності 2 ступеня важкості. Отримані результати є підставою для включення вагітних з легкою формою ЕРН-гестозу (водянка) в поєднанні з анемією до групи ризику щодо розвитку фетоплацентарної недостатності та ускладненого перебігу пологів. На основании комплексного морфологического исследования плаценты человека определены характерные структурные признаки незрелости ворсинчастого хориона при сочетании водянки с анемией беременных по типу диссоциированного развития котиледонов с задержкой функциональной специализации плацентарного барьера, что приводит к компенсаторным реакциям плаценты в виде перестройки фетальных сосудов, направленной только на сближение фетального и материнского кровотока без увеличения обменной площади плацентарного барьера. Указанные изменения сопровождались осложненным течением родов и нарушением состояния плода, характерными для хронической фетоплацентарной недостаточности 2 степени тяжести. Полученные результаты являются основанием для включения беременных с ранней формой ЕРН-гестоза (водянка) в сочетании с анемией в группу риска развития фетоплацентарной недостаточности и осложненного течения родов. On the basis of a complex morphological study of human placenta the characteristic structural features of villous maldevelopment in a combination of edema of pregnant and anemia of pregnancy are defined by the type of dissociated cotyledon development with retardation of the placental barrier functional specialization. This pathology leads to compensatory reactions of the placenta in the form of the restructuring of fetal blood vessels, aimed only at the oncoming of fetal and maternal blood flow without increasing of the vasculosyncytial membranes area. These changes were accompanied by complicated delivery and fetus state disorder characteristic for chronic feto-placental insufficiency, 2-nd degree of severity. Received results are the basis for inclusion of pregnant women with early form of EPH-gestosis (edema of pregnant) in combination with anemia into the risk group of fetoplacental insufficiency developing and complicated delivery.
Морфология нарушения созревания ворсинчастого хориона при ранних формах ЕРН-гестоза, сочетанного с анемией беременных
Morphology of the villous chorion maldevelopment in early forms of EPH-gestosis combined with anemia of pregnancy
Keywords: плацента людини; незрілість плаценти; пізній гестоз вагітних; EPH-гестоз; водянка вагітних; анемія вагітних; фетоплацентарна недостатність; плацента человека; незрелость плаценты; поздний гестоз; водянка беременных; анемия беременных; фетоплацентарная недостаточность; human placenta; placenta immaturity; late gestosis; edema of pregnant; anemia of pregnancy; feto-placental insufficiency