Диференційна діагностика ( оклюзійного та неоклюзійного ) ускладненого та дифузного діабетичного макулярного набряку за даними оптичної когерентної томографії у хворих на цукровий діабет ІІ типу - Зборовська, О. В.; Прейс, Н. І.; Зборовская, А. В.; Прейс, Н. И.; Zborovskaya, O. V.; Preuss, N. I. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Діабетичний макулярний набряк є частим проявом діабетичної ретинопатії і важливою причиною порушення зору у осіб із цукровим діабетом. Він може супроводжувати будь-яку стадію захворювання, у середньому його визначають у 10% пацієнтів із цукровим діабетом. Унаслідок структурних змін в ендотелії судин сітківки відбувається порушення гематоретинального бар’єра, підвищення проникності судинної стінки і накопичення рідини в міжклітинному просторі сітківки. Оптична когерентна томографія є методом прижиттєвої діагностики морфологічної структури сітківки і дозволяє з високою точністю діагностувати діабетичний макулярний набряк, оцінити його вираженість кількісно та спостерігати у динаміці. У здійсненому дослідженні визначено чітку закономірність між видом діабетичного макулярного набряку та наявністю відшарування пігментного епітелію сітківки. Зокрема, при оклюзійних видах діабетичного макулярного набряку у більшості хворих встановлено наявність відшарування пігментного епітелію сітківки, а при неоклюзійних видах її визначили в меншій кількості випадків (p=0,000001). Можна говорити про використання критерію наявності чи відсутності відшарування пігментного епітелію сітківки для диференціації виду (оклюзійного чи неоклюзійного) дифузного та ускладненого діабетичного макулярного набряку у хворих на цукровий діабет ІІ типу. Диабетический макулярный отек является частым проявлением диабетической ретинопатии и важной причиной нарушения зрения у лиц с сахарным диабетом. Он может сопровождать любую стадию заболевания, в среднем его отмечают у 10% пациентов с сахарным диабетом. Вследствие структурных изменений в эндотелии сосудов сетчатки происходит нарушение гематоретинального барьера, повышение проницаемости сосудистой стенки и накопление жидкости в межклеточном пространстве сетчатки. Оптическая когерентная томография является методом прижизненной диагностики морфологической структуры сетчатки и позволяет с высокой точностью диагностировать диабетический макулярный отек, оценить его выраженность количественно и наблюдать в динамике. В проведенном исследовании отмечена четкая закономерность между видом диабетического макулярного отека и наличием отслойки пигментного эпителия сетчатки. В частности, при окклюзионных видах диабетического макулярного отека у большинства больных отмечено наличие отслойки пигментного эпителия сетчатки, а при неокклюзионных видах ее обнаружили в меньшем количестве случаев (p=0,000001). Можно говорить об использовании критерия наличия или отсутствия отслойки пигментного эпителия сетчатки для дифференциации вида (окклюзионного или неокклюзионного) диффузного и осложненного диабетического макулярного тека у больных сахарным диабетом II типа. Diabetic macular edema (DME) is a common manifestation of diabetic retinopathy and an important cause of visual impairment in people with diabetes. DME is the most common cause of decreased vision in patients with diabetes. It can accompany any stage of the disease and occurs on average 10% of patients with diabetes. In this case, due to structural changes in the endothelium of retinal vessels, retinal barrier increased permeability of blood vessels wall and fl uid accumulation in the intercellular space. Retinal optical coherence tomography (OCT) is method of diagnostic visualization of the morphological structure of the retina and allows high precision of the DME diagnostics, to assess it’s severity and to observe the dynamics. There was clear pattern between the type and the presence of DME observed in this clinical study. We can talk about use of the criterion of the presence or absence of RPE detachment to differentiate species (occlusion or unocclusual) of the diffuse and complicated DME in patients with diabetes type II.
Дифференциальная диагностика (окклюзионного и неокклюзионного) осложненного и диффузного диабетического макулярного отека по данным оптической когерентной томографии у больных сахарным диабетом II типа
Differential diagnosis (occlusion and unocclusal kind) of complicated and diffuse diabetic macular edema with optical coherence tomography method in patients with diabetes type II
Keywords: діабетичний макулярний набряк; оптична когерентна томографія; диабетический макулярный отек; оптическая когерентная томография; diabetic macular edema; OCT