Морфологічні зміни в стовбурі мозку при півкульових інфарктах - Тертишний, Сергій Ігорович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Гострі порушення мозкового кровообігу (ГПМК) залишаються найбільш поширеною патологією сучасного часу зі значною смертністю і інвалідністю. В структурі ГПМК інфаркти мозку складають близько 80%, що підкреслює актуальність всебічного вивчення цієї патології. Розвиток інфарктів мозку часто призводить до дислокаціонних змін із вторинними розладами кровообігу і як наслідок ураження життєво важливих ядер стовбура мозку, що відіграє провідну роль у танатогенезі. Метою роботи було дослідження поширеності і виразності патоморфологічних змін в стовбурі мозку при ускладнених півкульових інфарктах. Матеріал і методи. Досліджено головний мозок 28 померлих хворих на ішемічний інфаркт. В роботі використовувались загальноприйняті методи світлової мікроскопії – забарвлення гістологічних препаратів гематоксиліном і еозином і морфометричні методи, які включали підрахунок щільності нейронів на одиницю площі з диференціюванням нейронів з нормальною гістоструктурою, гіперхромних, вакуолізованих і незворотньо змінених (у %) на 100 верифікованих нейронів. В цих же спостереженнях був проведений ретроспективний аналіз клінико-неврологічних даних.
Keywords: тези доповідей