Вміст TNF-α та IFN-γ у дорослих хворих на кір залежно від розвитку ускладнень - Білокобила, Світлана Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Мета роботи – з‘ясувати динаміку вмісту TNF-α та IFN-γ в сироватці крові дорослих хворих на кір залежно від розвитку ускладнень. Матеріал та методи. Під спостереженням було 175 хворих на кір віком від 18 до 58 років (чоловіків – 81, жінок – 94). Підтвердження діагнозу кір згідно критеріїв ВООЗ (2013). Пацієнти розділені на групи: 124 хворих з ускладненнями; 51 пацієнт – без ускладнень. В сироватці крові пацієнтів та 30 здорових осіб визначено вміст TNF-α (Invitrogen, Austria) та IFN-γ (Invitrogen, Austria) методом імуноферментного аналізу в Навчальному медико-лабораторному центрі ЗДМУ (проф. Абрамов А.В.). Статистичну обробку даних здійснювали в програмі «STATISTICA for Windows 6.0» (StatSoft Inc., №AXXR712D833214FAN5).
Keywords: тези