Деякі аспекти синтезу нових естерів 2-((5-фуран-2-іл, 2-метилфуран-3-іл)-4-аміно-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатних кислот - Данільченко, Дмитро Михайлович; Данильченко, Д. М.; Danilchenko, D. M. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Cучасна фармацевтична промисловість потребує впровадження нових високоефективних ліків вітчизняного виробництва. Ученими Запорізького державного медичного університету зроблено перші кроки у цьому напрямі, зареєстровано ряд оригінальних препаратів. Неможливо не відзначити, що діючою речовиною цих препаратів є ядро 1,2,4-тріазолу. Саме тому перспективність пошуку нових біологічно активних сполук серед похідних 1,2,4-тріазолу не викликає жодних сумнівів. Мета роботи – синтез нових естерів 2-((5-фуран-2-іл, 2-метилфуран-3-іл)-4-аміно-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатних кислот, вивчення їхніх фізико-хімічних властивостей. Матеріали та методи. Хімічні назви сполук наведені згідно з номенклатурою IUPAC (1979) і рекомендаціями IUPAC (1993). Дослідження фізико-хімічних властивостей сполук, що одержали, здійснили згідно з методами, котрі наведені у Державній Фармакопеї України. Температуру плавлення визначили на автоматичному приладі для визначення температури плавлення OptiMelt Stanford Research Systems MPA100 (США). Елементний склад нових сполук встановили на елементному аналізаторі Elementar Vario L cube (CHNS) (стандарт – сульфаніламід). Дані елементного аналізу відповідають розрахованим. Результати. Використовуючи комплексний підхід до фізико-хімічного аналізу синтезованих сполук, встановлена будова отриманих речовин. Результати елементного та спектрального аналізів підтверджують молекулярну структуру синтезованих естерів 2-((5-фуран-2-іл, 2-метилфуран-3-іл)-4-аміно-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатних кислот, а їхня індивідуальність доведена хроматографічно. Крім того, застосовуючи метод зустрічного синтезу, одержали ряд естерів 2-((5-фуран-2-іл, 2-метилфуран-3-іл)-4-аміно-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатних кислот, які не дають депресії температури плавлення, що також аргументовано підтверджує будову сполук. Висновки. Отримано 11 нових сполук. За першим методом, використовуючи як вихідні сполуки відомі (5-фуран-2-іл, 2-метилфуран-3-іл)-4-аміно-1,2,4-тріа-зол-3-тіоли, проведена реакція алкілування відповідними аліфатичними естерами монохлорацетатної кислоти. Другим методом ряд естерів 2-((5-фуран-2-іл, 2-метил-фуран-3-іл)-4-аміно-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатних кислот отримано етерифікацією 2-((5-фуран-2-іл, 2-метилфуран-3-іл)-4-аміно-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатних кислот відповідними аліфатичними спиртами за присутності концентрованої сульфатної кислоти. Будова синтезованих речовин підтверджена комплексними фізико-хімічними методами аналізу (елементний аналіз, ПМР-спектроскопія), в деяких випадках застосовано зустрічний синтез. Індивідуальність сполук, що одержали, доведена хроматографічно. Современная фармацевтическая промышленность требует разработки и внедрения новых высокоэффективных лекарственных средств отечественного производства. Учёными Запорожского государственного медицинского университета сделаны первые шаги в этом направлении, зарегистрирован ряд оригинальных препаратов. Невозможно не отметить, что действующим веществом этих препаратов выступает ядро 1,2,4-триазола. Именно поэтому перспективность поиска новых биологически активных соединений среди производных 1,2,4-триазола не вызывает никаких сомнений. Цель работы – синтез новых эфиров 2-((5-фуран-2-ил, 2-метилфуран-3-ил)-4-амино-1,2,4-триазол-3-илтио)ацетатных кислот и изучение их физико-химических свойств. Материалы и методы. Исследование физико-химических свойств полученных соединений проводили согласно методам, которые описаны в Государственной Фармакопее Украины. Температуру плавления определяли на автоматическом приборе для определения температуры плавления OptiMelt Stanford Research Systems MPA100 (США). Элементный состав новых соединений был установлен на элементном анализаторе Elementar Vario L cube (CHNS) (стандарт – сульфаниламид). Данные элементного анализа соответствуют рассчитанным. Результаты. Используя комплексный подход к физико-химическому анализу синтезированных соединений, установили строение полученных веществ. Результаты элементного и спектрального анализа подтверждают молекулярную структуру синтезированных эфиров 2-((5-фуран-2-ил, 2-метилфуран-3-ил)-4-амино-1,2,4-триазол-3-илтио)ацетатных кислот, а их индивидуальность доказана хроматографически. Кроме этого, применяя метод встречного синтеза, получили ряд эфиров 2-((5-фуран-2-ил, 2-метилфуран-3-ил)-4-амино-1,2,4-триазол-3-илтио)ацетатных кислот, которые не дают депрессии температуры плавления, что также аргументировано подтверждает строение соединений. Выводы. Получено 11 новых соединений. По первому методу, используя в качестве исходных соединений известные (5-фуран-2-ил, 2-метилфуран-3-ил)-4-амино-1,2,4-триазол-3-тиолы, провели реакцию алкилирования соответствующими алифатическими эфирами монохлорацетатной кислоты. Другим методом ряд эфиров 2-((5-фуран-2-ил, 2-метилфуран-3-ил)-4-амино-1,2,4-триа-зол-3-илтио)ацетатных кислот получены эстерификацией 2-((5-фуран-2-ил, 2-метилфуран-3-ил)-4-амино-1,2,4-триазол-3-илтио)ацетатных кислот соответствующими алифатическими спиртами в присутствии концентрированной сульфатной кислоты. Строение синтезированных веществ подтверждено комплексными физико-химическими методами анализа (элементный анализ, ПМР-спектроскопия), в некоторых случаях был применён встречный синтез. Индивидуальность полученных соединений доказана хроматографически. Introduction. The contemporary pharmaceutical industry requires implementation of new highly efficient domestic medicines. Scientists of our University has taken the first steps in this direction and registered a number of original drugs. It is impossible not to note that the active substance of these drugs has the core of 1,2,4-triazole. That is why the prospect of finding new biologically active compounds among derivatives of 1,2,4-triazole has no doubt. The aim of our work was the synthesis of new 2-((5-furan-2-yl, 2-metylfuran-3-yl)-4-amino-1,2,4-triazole-3-yltio)acetic acid esters and the study of their physical and chemical properties. Materials and methods. The study of physical and chemical properties of the obtained compounds was carried out according to methods that are listed in the State Pharmacopoeia of Ukraine. The melting point was determined on an automatic device for determining the melting point. The elemental composition of the new compounds was found on elemental analyzer. These data correspond to calculated elemental analysis.Results and discussion. The structure of synthesized substances was set using holistic method to physical and chemical analysis. The results of elemental and spectral analysis has confirmed the molecular structure of the synthesized 2-((5-furan-2-yl, 2-metylfuran-3-yl)-4-amino-1,2,4-triazole-3-ylthio)acetic acid esters, and their individuality was proven chromatographically. In addition, using the method of counter synthesis we have received a number of 2-((5-furan-2-yl, 2-metylfuran-3-yl)-4-amino-1,2,4-triazole-3-ylthio)acetic acid esters which did not give melting point depression, that also confirms the compounds’ structure. Conclusions. As the results of experiment we have received 11 new compounds. The structure of the synthesized compounds has been confirmed by the complex physical and chemical methods of analysis (elemental analysis, NMR spectroscopy); in some cases counter synthesis has been applied. Individuality of derived compounds has been proved chromatographically.
Некоторые аспекты синтеза новых эфиров 2-((5-фуран-2-ил, 2-метилфуран-3-ил)-4-амино-1,2,4-триазол-3-илтио)ацетатных кислот
Some aspects of synthesis of new 2-((5-furan-2-yl, 2-metylfuran-3-yl)-4-amino-1,2,4-triazole-3-ylthio)acetic acid esters
Keywords: синтез; фізико-хімічні властивості; естери 2-((5-фуран-2-іл, 2-метилфуран-3-іл)-4-аміно-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатних кислот; зустрічний синтез; физико-химические свойства; эфиры 2-((5-фуран-2-ил, 2-метилфуран-3-ил)-4-амино-1,2,4-триа-зол-3-илтио)ацетатных кислот; встречный синтез; Synthesis; Physical and Chemical Properties; Esters of 2-((5-furan-2-yl, 2-metylfuran-3-yl)-4-amino-1,2,4-triazole-3-ylthio) Acetic Acid; Counter Synthesis