Морфофункциональная характеристика вазопрессинергической системы гипоталамуса в онтогенезе - Колесник, Ю. М.; Лебедь, Ю. В.; Орловский, М. А.; Абрамов, А. В.; Колесник, Юрій Михайлович; Абрамов, Андрій Володимирович; Лебідь, Ю. В.; Орловський, Максим Олександрович; Kolesnik, Ju. M.; Lebed, Ju. V.; Orlovsky, M. A.; Abramov, A. V. (ЗДМУ, 2004)
Не зважаючи на те, що вазопресинергічна система гіпоталамусу вивчається вже понад 50 років, особливості її формування на різних етапах постнатального періоду ще недостатньо висвітлені. Виходячи з цього, метою нашого дослідження було вивчення онтогенезу вазопресинергічної системи гіпоталамусу щурів лінії Вістар. Проведене імуногістохімічне дослідження серійних зрізів гіпоталамусу щурів віком 1 д., 2 тиж., 1 міс. та 5 міс. У структурах переднього та медіобазального гіпоталамусу було вивчено морфологію вазопресин-синтезуючих нейронів та кількісні показники продукції вазопресину. Встановлено, що наприкінці першої доби постнатального життя синтез вазопресину виявляється лише в нейронах супраоптичного ядра (СОЯ). У тварин віком два тижні кількість вазопресин-синтезуючих нейронів СОЯ збільшується вдвічі. Разом з цим, вазопресин-специфічна флюоресценція виявляється в задньому крупноклітинному суб'ядрі паравентрикулярного (зк-ПВЯ) ядра. Нейрони цієї структури розташовані більш щільно, ніж в СОЯя і характеризуються значним поліморфізмом. У тварин, які досягли місячного віку, наявне збільшення кількості вазопресин- синтезуючих нейронів та загального вмісту вазопресину в усіх ядрах гіпоталамусу. В цей період синтез вазопресину виявляється також у медіальному суб'ядрі паравентрикулярного ядра, супрахіазматичному ядрі та додаткових ядрах гіпоталамусу. Формування вазопресинергічної системи наприкінці п'ятого місяця життя характеризується зростанням кількості вазопресин- синтезуючих нейронів. Разом з цим відбувається збільшення загального вмісту пептиду в зк-ПВЯ, мк-ПВЯ, СХЯ та зниження цього показника в СОЯ. В цей період також спостерігалося зниження питомої кількості вазопресину в усіх структурах, що може свідчити як про зниження його продукції, так і про високий рівень базальної секреції вазопресину у дорослих тварин.

Arginin-vasopressin (AVP) synthesizing hypothalamic system is being studied for more then 50 years. Despite this, data concerning the development of the AVP-ergic hypothalamic system are scarce in literature. The present study was undertaken to investigate the ontogenesis of AVP- ergic hypothalamic system. To reach this goal an immunohistochemical study of rat brain serial slices was carried out at the 1, 14, 31 and 151 postnatal day. It is established that at the end of the 1st postnatal day AVP-like immunoreactivity is disclosed in the supraoptic nuclei (SON). A two-fold increase of the number of AVP- synthesizing neurons is observed on the 2nd postnatal week in SON. AVP synthesis in posterior magnocellular portion of the paraventricular nucleus (pm-PVN) is also revealed in this term. Neurons in pm-PVN is situated more compactly than in SON and is a high polymorphic. Up to the 1 month the increasing of AVP-synthesizing neurons number and AVP total content in SON and pm-PVN occur. In this term AVP- synthesizing neurons is revealed in median magnocellular part of the paraventricular nucleus (mm-PVN), suprachiasmatic and magnocellular accessories nuclei. The 5th month of postnatal AVP-ergic system development in PVN and SCN is accompanied by increase of the AVP- synthesizing neurons number and elevation of the total AVP content. Nevertheless, the AVP specific content is decreased in all hypothalamic structures suggesting the decreased rate of AVP production or increased level of basal AVP secretion in adult rats.
Морфофункціональна характеристика вазопресинергічної системи гипоталамусу в онтогенезі
Morphology and functional activity of vasopressin hypothalamic system in ontogenesis
Keywords: вазопрессин; гипоталамус; онтогенез; иммуногистохимия; vasopressin; hypothalamus; ontogenesis; immunohistochemistry