Качество и эффективность химиопрофилактики у детей, инфицированных микобактериями туберкулеза - Колесник, Н. С.; Колісник, Н. С.; Kolesnik, N. S. (My University, 2013)
Характер эпидемиологического процесса туберкулезной инфекции напрямую зависит от объема и качества профилактических мероприятий, среди которых ведущее значение имеет химиопрофилактика. С целью изучения качества и эффективности химиопрофилактики проведен анализ 150 историй болезни детей, из них 98 проживали в очагах туберкулеза. Отмечено, что отсутствие или некачественно проведенная и организованная химиопрофилактика (неконтролируемым способом, традиционно одним препаратом, без учета всех факторов риска) повышает риск развития локального туберкулеза у детей, проживающих в очагах инфекции. Характер епідемічного процесу туберкульозної інфекції прямо залежить від обсягу та якості профілактичних заходів, серед яких провідне місце належить хіміопрофілактиці. З метою вивчення якості та ефективності хіміопрофілактики проаналізовано 150 історій хвороб дітей, серед яких 98 мешкали у вогнищах туберкульозної інфекції. Відсутність або неякісно проведена і організована хіміопрофілактика (неконтрольованим способом, традиційно одним препаратом, без урахування всіх факторів ризику) сприяє підвищенню ризику розвитку локального туберкульозу у дітей, які проживають у вогнищах інфекції. Character of epidemiology process of tubercular infection depends on a volume and quality of prophylactic measures among which chemoprophylaxis has decisive importance. To study the quality and effi ciency of chemoprophylaxis, 150 children case histories were analized, 98 of them lived in nidus of tubercular infection. Absence or off-grade conducted and organized chemoprophylaxis (by an out-of-control method, traditionally by one chemodrug, without the account of all risk factors), promotes the rise of risk of local tuberculosis development in children, which live in the nidus of tubercular infection.
Якість і ефективність хіміопрофілактики у дітей, інфікованих мікобактеріями туберкульозу
Quality and effectiveness of prophylaxis in children infected with Mycobacterium tuberculosis
Keywords: очаг туберкулезной инфекции; контакт; химиопрофилактика; превентивное лечение; вогнище туберкульозної інфекції; хіміопрофілактика; превентивне лікування; nidus of tubercular infection; contact; chemoprophylaxis; preventive treatment