Особливості ендотеліальної функції та цитокінового профілю у хворих на ревматоїдний артрит в поєднанні з артеріальною гіпертензією - Данюк, Інна Олександрівна; Риндіна, Н. Г.; Данюк, И. А.; Рындина, Н. Г.; Daniuk, I. O.; Ryndina, N. G. (My University, 2020)
За даними міжнародного дослідження COMORA було виявлено, що артеріальна гіпертензія є одним з найбільш поширених коморбідних захворювань у хворих на ревматоїдний артрит. Поєднання ревматоїдного артриту та артеріальної гіпертензії асоціюється з несприятливим прогнозом і більш раннім розвитком серцево-судинних ускладнень. Метою дослідження стало вивчення вазомоторної та секреторної функцію ендотелію у хворих на ревматоїдний артрит середнього ступеню активності в поєднанні з артеріальною гіпертензією II стадії та встановлення зв’язку між цитокіновим дисбалансом і порушенням функціонального стану ендотелію. Основна група хворих – 93 пацієнта з ревматоїдним артритом середнього ступеню активності в поєднанні з артеріальною гіпертензією II стадії. Друга група – 45 пацієнтів з гіпертонічною хворобою II стадії. Контрольна група – 31 практично здорова особа. Досліджували ендотелій-залежну вазодилатацію в реографічній модифікації проби з реактивною гіперемією на плечовій артерії, концентрацію асиметричного діметіларгініну, кінцевих стабільних метаболітів оксиду азоту, інтерлейкіну1 бета (ІЛ-1β), інтерлейкіну-10 (ІЛ-10) та високочутливого С-реактивного білку в сироватці крові. По данным международного исследования COMORA было выявлено, что артериальная гипертензия является одним из наиболее распространенных коморбидных заболеваний у больных ревматоидным артритом. Сочетание ревматоидного артрита и артериальной гипертензии ассоциируется с неблагоприятным прогнозом и более ранним развитием сердечно-сосудистых осложнений. Целью исследования стало изучение вазомоторной и секреторной функции эндотелия у больных ревматоидным артритом средней степени активности в сочетании с артериальной гипертензией II стадии и установление связи между цитокиновым дисбалансом и нарушением функционального состояния эндотелия. Основная группа больных – 93 пациента с ревматоидным артритом средней степени активности в сочетании с артериальной гипертензией II стадии. Вторая группа – 45 пациентов с гипертонической болезнью II стадии. Контрольная группа – 31 практически здоровый человек. Исследовали эндотелий-зависимую вазодилатацию в реографической модификации пробы с реактивной гиперемией на плечевой артерии, концентрацию асимметричного диметиларгинина, конечных стабильных метаболитов оксида азота, интерлейкина-1 бета (ИЛ-1β), интерлейкина-10 (ИЛ-10) и высокочувствительного С-реактивного белка в сыворотке крови. The international study COMORA found out that hypertension was one of the most common comorbid disease in patients with rheumatoid arthritis. The combination of rheumatoid arthritis and hypertension is associated with an unfavorable prognosis and earlier development of cardiovascular complications. The purpose of the study was to study the vasomotor and secretory function of the endothelium in patients with moderate rheumatoid arthritis activity in combination with stage II hypertension and to establish a link between cytokines imbalance and endothelial dysfunction. Material and methods. The main group of patients included 93 patients with rheumatoid arthritis of moderate activity in combination with stage II hypertension. The second group had 45 patients with essential hypertension stage II. The control group included 31 almost healthy people. Results and discussion. We detected the endothelium-dependent vasodilation in the rheographic modification of the sample with reactive hyperemia on the brachial artery, the concentration of asymmetric dimethylarginine, the final stable metabolites of nitric oxide, interleukin-1 beta (IL-1β), interleukin-10 (IL-10) and highly sensitive C-reactive protein in blood serum.
Особенности эндотелиальной функции и цитокинового профиля у больных на ревматоидный артрит в сочетании с артериальной гипертензией
Features of Endothelial Function and Cytokin Profile in Patients with Rheumatoid Arthritis in Combination with Arterial Hypertension
Keywords: ревматоїдний артрит; артері-льна гіпертензія; ендотеліальна дисфункція; ревматоидный артрит; артериальная гипертензия; эндотелиальная дисфункция; rheumatoid arthritis; hypertension; endothelial dysfunction