Використання квантово-хімічних дескрипторів для прогнозування діуретичної і бактеріостатичної активності ε-карбоксипентиламідів 4-N-R-сульфамідооксанілових кислот - Драпак, І. В.; Кленіна, О. В.; Огурцов, В. В.; Голос, І. Я.; Цепелевські, Г. О. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Досліджено залежність діуретичної та бактеріостатичної активності 11 сполук ε-карбоксипентиламідів 4-N-R-сульфамідооксанілових кислот від квантово-хімічних параметрів структури їх молекул. Аналіз отриманих рівнянь регресії дозволяє зробити висновок про суттєвий вплив геометричної і просторової будови та параметрів розподілу електронної густини в молекулах досліджуваних сполук, а також енергетичних параметрів і ліпофільних властивостей сполук на їх біологічну активність. Исследована зависимость диуретической и бактериостатической активности 11 соединений ε-карбоксипентиламидов 4-N-R-сульфамидооксаниловых кислот от квантово-химических параметров строения их молекул. Анализ полученных уравнений регрессии позволяет сделать вывод о существенном влиянии геометрической и пространственной структуры и параметров распределения электронной плотности в молекулах исследуемых соединений, а также энергетических параметров и липофильных свойств соединений на их биологическую активность. The studying of the correlations between diuretic and bacretiostatic activities of 11 compounds ε-carboxypentylamides 6-[4-(aminosulfonyl) cyclohexyl]amino(oxo) acetyl]aminohexanoic acid derivatives and their molecules structure quantum-chemical parameters was carried out. The regression equations obtained by means of statistical analysis allow to conclude the geometry 3D structure and electronic density distribution in the molecules, energetic descriptors and lypophylic properties of the compounds influence significantly on their biological activity.
Keywords: сульфамідооксанілові кислоти; QSAR-аналіз; квантово-хімічні дескриптори; молекулярні дескриптори; сульфамидооксаниловые кислоты; QSAR-анализ; квантово-химические дескрипторы; молекулярные дескрипторы; 6-[4-(aminosulfonyl)cyclohexyl]amino(oxo)acetyl]aminohexanoic acid derivatives; QSAR-analysis; quantum chemical descriptors; molecular descriptors