Гендерні особливості реакцій на травматичний досвід при ушкодженнях щелепно-лицьової ділянки - Семенов, Денис Михайлович; Семенов, Д. М.; Semenov, D. M. (Харківська медична академія післядипломної освіти, 2019)
Актуальність. Травми щелепно-лицевої ділянки є однією з центральних медичних проблем індустріального урбаністичного суспільства. Окрім суто хірургічних методів медичної допомоги особам з даним типом травматизації, важливу роль у процесі відновлення якості життя та соціального функціонування, грають також психологічні методи, що фокусовано на травматичному досвіді, післяопераційному болю та сприйнятті посттравматичних дефектів. Мета дослідження: встановлення гендерних особливостей психологічного реагування на травматичний досвід при ушкодженнях щелепно-лицевої ділянки. Матеріали та методи дослідження. Дослідження проведено у проспективному дизайні на 40 пацієнтах КУ «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» м. Запоріжжя, які знаходилися у післяопераційному періоді реконструктивного оперативного втручання з приводу травм щелепно-лицевої ділянки. Результати дослідження. За результатами аналізу психологічного статусу осіб з травматичними ураженнями щелепно-лицьової ділянки було 6 варіантів реакцій на травматичний досвід: недиференційовані негативні емоції, моторні та сенсорні реакції, соматофункціональні реакції, стоматоформні реакції, поведінкові реакції, психосенсорні реакції. Висновки. Встановлено незначні відмінності між психологічними реакціями на травматичний досвід при травмах щелепно-лицевої ділянки між чоловіками та жінками. Чоловіки мають менший рівень проявів за показниками страху та респіраторних симптомів тривоги, але більший за показником гастроінтестинальних симптомів тривоги. Також чоловіки мають менший рівень порушень відчуття власного тіла та порушень сприйняття оточення. Актуальность. Травмы челюстно-лицевой области являются одной из центральных медицинских проблем индустриального урбанистического общества. Кроме чисто хирургических методов медицинской помощи лицам с данным типом травматизации, важную роль в процессе восстановления качества жизни и социального функционирования, играют также психологические методы, фокусированные на травматическом опыте, послеоперационной боли и восприятии посттравматических дефектов. Цель исследования: установление гендерных особенностей психологического реагирования на травматический опыт при повреждениях челюстно-лицевой области. Материалы и методы исследования. Исследование проведено в проспективном дизайне на 40 пациентах КУ «Городская клиническая больница экстренной и скорой медицинской помощи» г. Запорожье, которые находились в послеоперационном периоде реконструктивного оперативного вмешательства по поводу травм челюстно-лицевой области. Результаты исследования. По результатам анализа психологического статуса лиц с травматическими поражениями челюстно-лицевой области было 6 вариантов реакций на травматический опыт: недифференцированные отрицательные эмоции, моторные и сенсорные реакции, соматофункциональные реакции, стоматоформные реакции, поведенческие реакции, психосенсорные реакции. Выводы. Установлены незначительные различия между психологическими реакциями на травматический опыт при травмах челюстно-лицевой области между мужчинами и женщинами. Мужчины имеют меньший уровень проявлений по показателям страха и респираторных симптомов тревоги, но больше по показателям гастроинтестинальных симптомов тревоги. Также мужчины имеют меньший уровень нарушений ощущения собственного тела и нарушений восприятия окружения. Relevance. Injuries to the maxillofacial area is one of the most relevant medical problems of industrial society. In addition to surgical methods of medical care for people with this trauma type, an important role is dedicated to psychological methods that focused on traumatic experience, postoperative pain and reactions on post-traumatic defects. Aim: to establish the gender characteristics of psychological response to traumatic experience in injuries of the maxillofacial area. Materials and methods. The study was conducted in prospective design on 40 patients of the City Clinical Hospital for Emergency Care (Zaporizhzhya, Ukraine), who were is in the postoperative period of reconstructive surgery for injuries of the maxillofacial area. Study results. According to the results of the psychological status analysis 6 reaction variants to the traumatic experience were found: undifferentiated negative emotions, motor and sensory reactions, somatofunctional reactions, stomatoform reactions, behavioral reactions, psychosensory reactions. Conclusions. Insignificant differences were found between psychological reactions to traumatic experience in injuries of the maxillofacial region between men and women. Men have a lower level of manifestation of fear and respiratory symptoms of anxiety, but more in terms of gastrointestinal symptoms of anxiety. Men also have a lower level of disturbances in the feeling of their own body and disturbances in the perception of the environment.
Гендерные особенности реакций на травматический опыт при повреждении челюстно-лицевой области
Gender features of traumatic experience in maxillofacial trauma
Keywords: травми щелепно-лицевої ділянки; травматичний досвід; тривога; дисоціація; травмы челюстно-лицевой области; травматический опыт; тревога; диссоциация; maxillofacial injuries; traumatic experience; anxiety; dissociation