Антигіпоксичні властивості фітопрепаратів - Горчакова, Н.; Бєленічев, Ігор Федорович; Гарник, Т.; Лук’янчук, В.; Савченко, Н.; Яковлева, Н.; Gorchakova, N.; Belenichev, I.; Harnyk, T.; Lukianchuk, V.; Savchenko, N.; Yakovleva, N. (My University, 2024)
Актуальність. У статті на основі власних досліджень та джерел літератури наведені дані щодо антигіпоксичних властивостей фітопрепаратів. Антигіпоксична дія фітопрепаратів лежить в основі їх впливу на серцево-судинну, нервову системи, а також на інші органи. В основі їх механізму дії в якості антигіпоксантів лежить властивість відновлювати активність енергоутворення і споживання енергії, антиоксидантні-прооксидантні властивості щодо компонентів метаболізму. Попередні роботи встановили антиоксидантні, адаптогенні, мембранопротекторні властивості фітопрепаратів. Разом з тим, виникнення гіпоксичних станів у лікарні, при змаганнях, важкій фізичній роботі, військових станах, потребує вивчення антигіпоксичної дії фітопрепаратів. Мета роботи – визначити антигіпоксичні властивості фітопрепаратів. Матеріали та методи досліджень. Був проведений аналіз вітчизняної та зарубіжної літератури, відомості з друкованих та інтернет-видань щодо визначення антигіпоксичних властивостей фітопрепаратів. Результати дослідження та їх обговорення. Визначені види гіпоксичних станів у медицині і експерименті. Викладена класифікація антигіпоксантів (цитопротекторів). Розкриті механізми антигіпоксичної дії фітопрепаратів. Зважаючи на те, що препарати рослинного походження мають меншу токсичність ніж синтетичні, ефективніші за співвідношенням «користь/ризик» і здебільшого дешевші у виробництві, важливим є їх подальше дослідження. Висновки. Результати аналізу літератури дозволили стверджувати, що фітопрепарати і деякі харчові добавки мають антигіпоксичні властивості і завдяки цьому реалізують кардіотропну, нейротропну та інші органопротекторні види дії. В основі цих властивостей лежить їх вплив на енергізуючі системи та показники прооксидантно-антиоксидантного обміну в основі яких лежить позитивний вплив на біохімічні показники метаболізму. Actuality. The article, based on its own research and literature sources, provides data on the antihypoxic properties of herbal drugs.The antihypoxic effect of herbal drugs is the basis of their effect on the cardiovascular and nervous systems, as well as on other organs. The basis of their mechanism of action as antihypoxants is the ability to restore the activity of energy production and energy consumption, antioxidant-prooxidant properties in relation to metabolic components.Previous works established the antioxidant, adaptogenic, membrane-protective properties of herbal drugs. At the same time, the occurrence of hypoxic conditions in the hospital, during competitions, heavy physical work, military conditions, requires the study of the antihypoxic effect of herbal drugs. The aim of the study – to determine the antihypoxic properties of herbal drugs. Materials and research methods. An analysis of domestic and foreign literature, information from printed and Internet publications regarding the determination of antihypoxic properties of herbal drugs was carried out. Research results and their discussion.Defined types of hypoxic conditions in medicine and experiment. The classification of antihypoxants (cytoprotectors) is outlined. Mechanisms of antihypoxic action of herbal drugs have been revealed. Taking into account the fact that drugs of plant origin have less toxicity than synthetic ones, are more effective in terms of the "benefit/risk" ratio and are mostly cheaper to manufacture, their further research is important. Conclusions. The results of the literature analysis made it possible to state that herbal drugs and some food additives have antihypoxic properties and, thanks to this, implement cardiotropic, neurotropic, and other organoprotective actions. These properties are based on their influence on energizing systems and indicators of pro-oxidant-antioxidant exchange, which are based on a positive influence on biochemical indicators of metabolism.
Antyhipoksychni vlastyvosti fitopreparativ
Бєленічев І. Ф. - ORCID: 0000-0003-1273-5314
Keywords: фітопрепарати; антигіпоксичні властивості; метаболізм; органопротекція; herbal drugs; ntihypoxic properties; metabolismn; organoprotection