Особливості ліпідного профілю у чоловіків із гіпертонічною хворобою за наявності андрогенного дефіциту - Візір, Вадим Анатолійович; Насоненко, Олеся Володимирівна; Vizir, V.; Nasonenko, O. (Сумський державний університет, 2018)
Сьогодні зацікавленість щодо ролі андрогенів в регуляції ліпідів зростає завдяки підтвердженій кореляції низького рівня тестостерону з серцево-судинною захворюваністю та смертністю. Показано, що рівень тестостерону обернено пов'язаний із концентрацією загального холестерину, ЛПНЩ, тригліцеридів. Співвідношення між андрогенами та ремнантним холестерином не описано. Метою даного дослідження було вивчення особливостей ліпідного профілю у пацієнтів з гіпертонічною хворобою чоловічої статі залежно від рівня тестостерону. Nowadays the interest on the role of androgens in lipid regulation increases due to proven correlation of low testosterone with cardiovascular morbidity and mortality. It was shown that testosterone level is inversely associated with total cholesterol, LDL, triglycerides, while the interrelation between androgens and HDL remains contradictory. The correlation between androgens and remnant cholesterol was not described. The aim of this study was to investigate the peculiarities of lipid profile in male hypertensive patients depending on their serum testosterone level.
Parameters of lipid profile in male hypertensive patients with androgen deficiency
Keywords: артеріальна гіпертензія; холестерин; тестостерон; hypertension; cholesterol; testosterone