Аналіз амінокислотного складу трави деревію пагорбового (Achillea collina J. Becker ex Reichenb) - Марчишин, С.; Дуюн, Ірина Федорівна; Бойко, Л.; Василишин, Н.; Marchyshyn, S.; Duyun, I. F.; Boyko, L.; Vasylyshyn, N. (My University, 2024)
Мета роботи – вивчити амінокислотний склад трави деревію пагорбового (Achillea collina J. Becker ex Reichenb.) та розширити знання про хімічний склад цього виду. Матеріали та методи дослідження. Матеріалом для досліджень була трава деревію пагорбового, яку заготовляли в Запорізькій області впродовж фенологічної фази (червень – жовтень 2017–2018 рр.). Аналіз амінокислотного складу сировини проводили методом газової хромато-мас-спектрометрії на хроматографі Agilent 6890N/5973inert (Agilent technologies, USA). Кількісний вміст амінокислот визначали додаванням внутрішнього стандарту – норваліну (75 мкг/зразок). Вміст зв’язаних амінокислот визначали відніманням від їх загального вмісту вільних амінокислот. Результати дослідження. Визначили в траві деревію пагорбового 14 амінокислот, зокрема 7 незамінних (L-валін, L-лейцин, L-треонін, L-ізолейцин, L-метіонін, L-фенілаланін, L-лізин). У досліджуваній траві серед вільних амінокислот домінували L-аспарагінова (5,34 мг/г) і L-глутамінова (2,15 мг/г) кислоти та есенціальні кислоти L-валін (2,02 мг/г) і L-лейцин (1,94 мг/г). Серед зв’язаних амінокислот домінували L-лейцин (13,35 мг/г), L-пролін (12,54 мг/г), L-фенілаланін (12,51 мг/г) і L-валін ( 8,92 мг/г). The aim of the work was to study the amino acid composition of the yarrow grass (Achillea collina J. Becker ex Reichenb.) and to expand knowledge about the chemical composition of this species. Materials and methods. The material for research was the yarrow grass, which was harvested in the Zaporizhzhia region during the phenological phase (June–October 2017–2018). The analysis of the amino acid composition of raw materials was performed by gas chromatography-mass spectrometry on an Agilent 6890N/5973inert chromatograph (Agilent technologies, USA). The quantitative content of amino acids was determined by adding the internal standard - norvaline (75 μg/sample). The content of bound amino acids was determined by subtracting from their total content of free amino acids. Research results. 14 amino acids, including 7 essential ones (L-valine, L-leucine, L-threonine, L-isoleucine, L-methionine, L-phenylalanine, L-lysine) were determined in the grass of the mountain yarrow. In the examined grass, among the free amino acids, L-aspartic (5.34 mg/g) and L-glutamic (2.15 mg/g) acids and the essential acids L-valine (2.02 mg/g) and L-leucine were dominant (1.94 mg/g). Among bound amino acids, L-leucine (13.35 mg/g), L-proline (12.54 mg/g), L-phenylalanine (12.51 mg/g) and L-valine (8.92 mg/g).
Analysis of the amino acid composition of the yarrow grass (Achillea collina J. Becker ex Reichenb)
Keywords: амінокислоти; деревій пагорбовий; газова хромато-мас-спектрометрія; amino acids; yarrow; gas chromatography-mass spectrometry