Десакралізація концептів елітарної літератури у французьких фабліо - Сидоренко, Оксана Василівна; Sydorenko, O. (Київ : Видавничий дім Дмитра Бураго, 2017)
Література Середньовіччя характеризується чіткою ієрархічною градацією, що пояснюється функціонуванням різновидів літератури, які мали задовольняти естетичні смаки того чи іншого суспільного прошарку. Французький жанр “низової” літератури фабліо виникає на тлі уже сформованої клерикальної та рицарської літератури, запозичуючи елементи яких, суттєво їх переосмислює. Литература Средневековья характеризируется четкой иерархической градацией, что объясняется функционированием разновидностей литературы, которые должны были удовлетворять эстетические вкусы того или иного социального сословия. Французский жанр “низовой” литературы фаблио возникает на фоне уже сформировавшейся клерикальной и рыцарской литературы, заимствуя элементы которых, существенно их переосмысливает. Medieval literature is characterized with distinct hierarchical gradation, which is explained with functioning of literature varieties, that had to satisfy esthetic tastes of this or that strata of society. French genre of “low” literature fabliau appears on the background of already formed clerical literature and literature of chivalry adopting this elements it essentially revalues them.
Десакрализация концептов элитарной литературы во французских фаблио
Desacralization of concepts of elite literature in the french fabliau
Keywords: Література Середньовіччя; карнавальна література; фабліо; клерикальна література; рицарська література; exempla; профанізація; карнавальная литература; фаблио; клерикальная литература; рыцарская литература; exempla; профанизация; carnival literature; fabliau; clerical literature; literature of chivalry; exempla; profanation