Лектингістохімічна характеристика структур періодонту та кореня зуба щурів в ранньому постнатальному періоді після внутрішньоутробної дії антигену - Бурега, Юрій Олексійович; Бурега, Ю. А.; Burega, Yu. O. (Івано-Франківський національний медичний університет, 2015)
Впродовж гісто- і органогенезу, подальшого набуття органами і системами дефінітивної структури, зростає різниця між окремими популяціями клітин за складом і топографією рецепторів лектинів. Вуглеводні залишки являють собою важливі компоненти клітин структур періодонтального простору. Особливості розподілу та щільності вуглеводних детермінант є опосередкованими маркерами різноманітних процесів, що можуть виникати в даних органах. Метою роботи було визначення особливостей лектингістохімічної характеристики структур періодонту щурів в ранньому постнатальному періоді після внутрішньоутробної дії антигену. Структура глікокон’югатів, що експресуються на поверхні клітин періодонту, динамічно змінюється протягом всього періоду спостереження. У тварин після внутрішньоутробної антигенної дії встановлена передчасна поява значної кількості рецепторів до лектинів арахісу, сої, сочевиці та зародків пшениці на клітинах структур періодонтального простору. Збільшення щільності рецепторів до відповідних лектинів спостерігається з періоду новонародженості до 7-ї доби життя. По мірі формування структур періодонту та кореня зуба відбувається зниження експресії рецепторів до лектину арахісу (PNA), сої (SBA), сочевиці (LCA), що обумовлено сіалізацією залишків вуглеводних детермінант, та збільшення – до лектину зародків пшениці (WGA). Встановлена більша щільність фетальних фукозоспецифічних рецепторів на клітинах періодонтального простору та кореня зуба у антигенпремійованих щурів, порівняно з контролем, у періоді новонародженості і до закінчення першого тижня післянатального розвитку, що є відображенням затримки становлення цих структур. В течение гисто- и органогенеза, дальнейшего приобретения органами и системами дефинитивной структуры, растет разница между составом и топографией рецепторов лектинов в отдельных популяциях клеток. Углеводные остатки представляют собой важные компоненты клеток структур периодонтального пространства. Особенности распределения и плотности углеводных детерминант являются опосредованными маркерами различных процессов, которые могут возникать в данных органах. Целью работы было определение особенностей лектингистохимической характеристики структур периодонта крыс в раннем постнатальном периоде после внутриутробного действия антигена. Структура гликоконьюгатов, что экспрессируются на поверхности клеток периодонта, динамично изменяется в течение всего периода наблюдения. У животных после внутриутробного антигенного действия установлено преждевременное появление значительного количества рецепторов к лектинам арахиса, сои, чечевицы и зародышей пшеницы на клетках структур периодонтального пространства. Увеличение плотности рецепторов к соответствующим лектинам наблюдается с момента рождения до 7 суток жизни. По мере формирования структур периодонта и корня зуба происходит снижение экспрессии рецепторов к лектинам арахиса (PNA), сои (SBA), чечевицы (LCA), что обусловлено сиализаций остатков углеводных детерминант, и увеличение - к лектину зародышей пшеницы (WGA). Установлена большая плотность фетальных фукозоспецифических рецепторов на клетках периодонтального пространства и корня зуба в антигенпремированных крыс по сравнению с контролем, в периоде новорожденности и до окончания первой недели постнатального развития, является отражением задержки формирования этих структур. During histo- and organogenesis, future organs and systems acquisition of definitive structure, increases the difference between single cells populations depend of composition and topography of lectins’ receptors. Sugar residues are important cells compounds of periodontal structures. Futures of content of these structures elements are mediated markers of different processes, that can appeared in present organs. The search objective is determining of lectinhistochemical characteristic’ features of rats’ periodontal structures in early postnatal period after intrauterine antigen action. The structure of glycoconjugates expressed on the periodontal cells’ surface is dynamically changing during whole observation period. In animals after intrauterine antigenic action determined premature appearance of significant quantity of receptors to peanut agglutinin, soybean agglutinin, lentil agglutinin and wheat germ agglutinin on the cells of periodontal space. Increase in receptors’ density to corresponding lectins observed from the newborn period to 7-th day of life. As the formation of periodontal structures and tooth root occurs reduction of receptors expression to peanut agglutinin (PNA), soybean agglutinin (SBA), lentil agglutinin (LCA), due to “sialisation” of residues of carbohydrates determinants and increase - to wheat germ agglutinin (WGA). Determined the increase density of fetal fucose - specific receptors on the cells of periodontal space and tooth root in antigenpremium rats compared control, from the newborn period to the end of the first week of postnatal development, that showing the retardation of all - above structures’ formation.
Лектингистохимическая характеристика структур периодонта и корня зуба крыс в раннем постнатальном периоде после внутриутробного действия антигена
Lectin-Histochemical Characteristic of Rats’ Periodontal Structures and Teeth Roots in the Early Postnatal Period after Intrauterine Antigen Action
Keywords: лектингістохімія; періодонт; корінь зуба; антиген; щури; лектингистохимия; периодонт; корень зуба; антиген; крыса