Опосередкована TL4-рецепторами побічна дія нестероїдних протизапальних лікарських засобів за тривалого застосування - Бурлака, Кристина Анатоліївна; Павлов, Сергій Васильович; Burlaka, K. A.; Pavlov, S. V. (My University, 2023)
Мета дослідження – оцінка впливу тривалого введення індометацину, диклофенаку, ацетилсаліцилової кислоти та мелоксикаму на експресію TL4-рецепторів кишківника, маркери окисної деструкції білків (нітротирозин), нуклеїнових кислот (8-гідрокси-2-дезоксигуанозин) та маркер пошкодження кишківника (фекальний кальпротектин). 50 лабораторних щурів-самців масою 250–400 г були розподілені на 5 експериментальних груп (по 10 тварин) наступним чином: 1 – контрольна, тваринам вводили щоденно впродовж 3 місяців розчин натрію хлориду 0,9 %, 2 – щури, яким вводили щоденно індометацин протягом 3 місяців у дозі 0,6 мг/кг, 3 – щури, яким вводили щоденно протягом 3 місяців диклофенак у дозі 0,6 мг/кг, 4 – щури, яким вводили щоденно протягом 3 місяців ацетилсаліцилову кислоту в дозі 0,6 мг/кг і 5 – щури, яким вводили щоденно протягом 3 місяців мелоксикам у дозі 0,1 мг/кг. За допомогою ELISA-методу у тканині кишківника досліджували експресію рецепторів TL4, концентрацію 8-гідрокси-2-дезоксигуанозину (8-OHdG), нітротирозину, фекального кальпротектину в калі. The aim of the study was to evaluate the impact of long-term administration of indomethacin, diclofenac, acetylsalicylic acid, and meloxicam on the expression of TL-4 receptors in the intestine, markers of protein oxidative damage (nitrotyrosine) and nucleic acids (8-hydroxydeoxyguanosine), and marker of intestinal damage (fecal calprotectin). 50 laboratory rats weighing 250–400 g were divided into five experimental groups (10 animals each) as follows: 1st group – control, receiving daily 0.9% sodium chloride solution for 3 months, 2nd group – rats receiving daily indomethacin for 3 months at a dose of 0.6 mg/kg, 3rd group – rats receiving daily diclofenac for 3 months at a dose of 0.6 mg/kg, 4th group – rats receiving acetylsalicylic acid daily for 3 months at a dose of 0.6 mg/kg and 5th group – rats receiving meloxicam daily for 3 months at a dose of 0.1 mg/kg. TLR4 expression, 8-hydroxydeoxyguanosine and nitrotyrosine concentration in the intestinal tissue, and fecal calprotectin content were investigated using the ELISA method.
TL-4 receptor-mediated adverse effects of non-steroidal anti-inflammatory drugs under their prolonged use
Keywords: нестероїдні протизапальні лікарські засоби; TL4-рецептори; шлунково-кишковий тракт; побічна дія; non-steroidal anti-inflammatory drugs; TL-4 receptors; gastrointestinal tract; adverse effects