Вивчення впливу диклофенак-натрію, кофеїну та їх композиції на емоційно-поведінкові реакції щурів в умовах формалінового набряку - Лук’янова, Л. В.; Сирова, Г. О.; Грабовецька, Є. Р.; Бачинський, Р. О.; Шаповал, О. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Досліджено вплив диклофенак-натрію, кофеїну та їх композиції на емоційно-поведінкові реакції щурів в умовах формалінового набряку. Аналіз результатів вказує, що кофеїн посилює дію диклофенак-натрію. Введення диклофенак-натрію, кофеїну та їх композицій підвищує пізнавальну активність щурів, але додавання кофеїну до диклофенак-натрію не сприяє статистично вірогідному підвищенню пізнавальної активності в умовах формалінового набряку. Исследовано влияние диклофенак-натрия, кофеина и их композиции на эмоционально-поведенческие реакции крыс в условиях формалинового отека. Анализ результатов показывает, что кофеин усиливает действие диклофенак-натрия. Введение диклофенак-натрия, кофеина и их композиций повышает познавательную активность у крыс, но добавление кофеина к диклофенак-натрия не способствует статистически достоверному повышению познавательной активности в условиях формалинового отека. Experimental research of influence of diclofenac sodium, caffeine and their compositions on the emotional and behavioral responses in rats with formalin-induced edema was carried out. Analysis of results shows that caffeine increases diclofenac sodium action. Introduction of diclofenac sodium, caffeine and their compositions increases cognitive activity in rats, but addition of caffeine to diclofenac sodium does not promote statistically significant increase of cognitive activity of rats with formalin-induced edema.
Keywords: кофеїн; диклофенак-натрію; фармакологічна композиція; «відкрите поле»; формаліновий набряк; кофеин; диклофенак-натрия; фармакологическая комбинация; «открытое поле»; формалиновый отек; caffeine; diclofenac sodium; pharmacological combination; «open field»; formalin edema