Застосування хроматографічних та спектральних методів для аналізу психотропних речовин - Загородній, Святослав Леонідович; Zagorodnij, S. L. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Метою дисертації стала розробка чутливих, експресних, доступних, валідованих спектрофотометричних та хроматографічних методик кількісного визначення лікарських речовин, що знаходять застосування поза медичною практикою. В основу розробки спектрофотометричних методик були покладені реакції досліджених речовин з сульфофталеїновими барвниками. Вивчено умови перебігу фотометричних реакцій, розраховані аналітичні показники чутливості реакцій, встановлено стехіометричні коефіцієнти реакцій. Синтезовано, виділено та встановлено будову іонного асоціату мебгідлоліну з бромтимоловим синім. Вивчено умови високоефективного рідинного хроматографування досліджених речовин із застосуванням обернено-фазової колонки, розраховано показники придатності системи. Розроблено методики кількісного визначення 8 лікарських речовин у складі лікарських форм, що дозволило підвищити селективність визначення, запобігти багатостадійності процесу і необхідності використання дорогого обладнання. Розроблено методики застосовано до 32 вітчизняних та закордонних фармацевтичних препаратів промислового виробництва. Доведено, що розроблені методики кількісного визначення досліджуваних лікарських речовин є валідованими відповідно до вимог ДФУ. The aim of the thesis was to develop sensitive, expressive, accessible, valid spectrophotometric and chromatographic methods quantitative determination of drugs of abuse. The formulation spectrophotometric techniques were entrusted with the matters investigated reaction sulphonphthalein dyes. Studied reactions photometric flow conditions, designed performance analytical sensitivity reactions, installed the stoichiometric reactions. Synthesized, isolated and determined the structure of the ion associate mebhydlolinе with bromine thymol blue. Studied high-performance liquid chromatography conditions studied compounds using reversed-phase column indices calculated the suitability of the system. The methods of quantification of 8 drugs in dosage forms part, thus improving the selectivity determining multistage process and prevent the need for expensive equipment. The methods applied to 32 domestic and foreign pharmaceutical manufacturing. The methods don’t require any critical reaction conditions or tedious sample preparation, are fast and simple for routine quality control. It was proved that the methods are valid according to The Ukrainian Pharmacopoea requirements.
Keywords: спектрофотометрія; сульфофталеїнові барвники; високоефективна рідинна хроматографія; лікарські речовини; валідація; спектрофотометрия; высокоэфективная жидкостная хроматография; сульфофталеиновые красители; лекарственные вещества; валидация; spectrophotometry; sulphonphthalein dyes; high-performance liquid chromatography; medicinal substances; validation