Поширеність вперше виявлених порушень вуглеводного обміну серед пацієнтів кардіологічного стаціонару (результати ретроспективного одноцентрового дослідження) - Колесник, Михайло Юрійович; Майстрович, Я. Ю.; Бородавко, Л. І.; Нікітюк, О. В. (My University, 2021)
Порушення вуглеводного обміну вважають незалежним фактором ризику серцево-судинних захворювань. За даними Міжнародної федерації діабету, кількість пацієнтів з переддіабетом майже зіставна з кількістю хворих на цукровий діабет (ЦД). Саме тому своєчасна діагностика та лікування даного стану має пріоритетне значення в профілактиці виникнення та прогресування серцево-судинної патології.