Медіатехнології у формуванні медіакомпетентності майбутніх лікарів - Мурзіна, Олена Анатоліївна; Murzina, O. A. (My University, 2025)
У статті в теоретичному та практичному аспектах схарактеризовано особливості застосування медіатехнологій в освітньому процесі на етапі доклінічної професійної підготовки в медичному університеті. Зауважимо, що використання сучасних технологій інтерактивного навчання при підготовці майбутнього лікаря сприяє підвищенню мотивації студентів до майбутнього професійного розвитку та формуванню у них медіакомпетентності. Використання медіатехнологій майбутніми лікарями у процесі доклінічної професійної підготовки в медичному університеті розширює можливості активації пізнавальної діяльності, удосконалення набору загальних логічних прийомів мислення й набору спеціальних прийомів розумової діяльності, а також підвищення ефективності методів навчання. Виділено основні підходи щодо застосування медіатехнологій в освітньому процесі закладів вищої медичної освіти. Розкрито особливості та сучасний стан застосування медіатехнологій як засобу формування медіакомпетентності майбутніх лікарів у процесі доклінічної професійної підготовки в медичному університеті. Визначено основні функції медіатехнологій в освітньому процесі закладів вищої медичної освіти. The article describes the features of the use of media technologies in educational process at the stage of preclinical professional training at a medical university in theoretical and practical aspects. It should be noted that the use of modern interactive studying technologies in the training of a future doctor helps to increase students’ motivation for future professional development and the formation of their media competence. The use of media technologies by future doctors in the process of preclinical professional training at a medical university expands the possibilities of stimulating cognitive activity, improving the set of general logical thinking techniques and a set of special techniques of mental activity, as well as increasing the efficiency of teaching methods. The main approaches for using media technologies in training process in higher medical educational institutions are outlined. The main features and current state of applying media technologies as a means of forming media competence of future doctors in the process of preclinical professional training at a medical university are revealed. The main functions of media technologies in training process in higher medical educational institutions are determined.
The use of media technologies in the formation of media competence of future doctors
Keywords: медікомпетентність; медіатехнології; медіазасоби; доклінічна професійна підготовка; медіасередовище; media competence; media technologies; media tools; preclinical professional training; media environment