Абревіація як лінгвістична особливість медичного дискурсу (на прикладі англомовних історій хвороб) - Соляненко, Олена Леонідівна; Solianenko, O. L. (My University, 2021)
Статтю присвячено аналізу абревіації як лінгвістичної особливості писемного медичного дискурсу, який є одним із типів інституційного та має певні характеристики. Ця розвідка наголошує, що історія виникнення та функціонування абревіатур у різних мовах досить давня, акцентується увага на існуванні абревіатур у різноманітних сферах людської діяльності. У роботі надано огляд досліджень лінгвістів щодо особливостей спілкування працівників певних фахових галузей. Наукові праці світових та вітчизняних мовознавців свідчать про активне вживання абревіації у будь-яких професійних дискурсах. Актуальність широкого вживання абревіатур пояснюється економією місця та часу у спілкуванні, що є вкрай необхідним у сучасних реаліях. Це відбувається у зв’язку з гострою необхідністю писемної онлайн-комунікації та появою нових реалій у медичній галузі, бо дає можливість сприйняття максимуму інформації за мінімальних зусиль. У дослідженні підкреслено стрімкий розвиток медичної сфери, що є підґрунтям появи нових скорочень, звернено увагу на вживання абревіатур у писемному медичному дискурсі. The article is devoted to the analysis of abbreviation as a linguistic feature of a written medical discourse, which is one of the types of the institutional discourse and has certain characteristics. This investigation emphasizes that the history of the origin and functioning of abbreviations in different languages is quite old, the emphasis being on the existence of abbreviations in various spheres of human activities. The paper provides an overview of linguists' research on the peculiarities of communication between workers in certain industries. Scientific works of both world and domestic linguists testify the active use of the abbreviation in any professional discourses. The relevance of the widespread use of abbreviations is explained by the saving of space and time in communication, which is now extremely necessary in modern reality. This is due to the urgent need for written online communication and the emergence of new reality in the medical field, as it allows the perception of maximum information with minimal effort. The study emphasizes the rapid development of the medical field, which is the basis for the emergence of new abbreviations; it draws attention to the use of abbreviations in the written medical discourse.
Abbreviation as a linguistic feature of medical discourse (on the example of English case histories)
Keywords: абревіація; лінгвістична особливість; медичний дискурс; англомовні історії хвороб; семантика; abbreviation; linguistic feature; medical discourse; English case histories; semantics