Етика та права. Навіщо їм ці інструменти - Кірченко, К. Ю.; Потапенко, Сергій Валерійович (Запорізький медичний державний університет, 2020)
Мета: на простій, навіть буденній аналогії, показати актуальність практичного застосування етичних рамок пацієнта, лікаря, людини у професійній діяльності та повсякденному житті. Актуальність теми: «До того часу, поки лікар є обізнаним та вмілим клініцистом, етика не має значення». «Етика вивчається в родині, а не в лікарській школі». «Лікарська етика вивчається на підставі спостережень дій старших лікарів, а не з книг та лекцій». «Етика є важливою, але наш навчальний план уже переповнений, і немає місця для викладання етики». Такі вислови ми можемо зустріти і сьогодні. Хоча ще у 1789 французька декларація прав людини та громадянина стверджує: «Невігластво, забуття прав людини або нехтування ними є єдиною причиною суспільних катаклізмів».
Keywords: етичні рамки пацієнта; професійна діяльність; тези доповідей