Хронический эндометрит как фактор нарушения репродуктивного здоровья женщин - Авраменко, Н. В.; Гридина, И. Б.; Ломейко, Е. А.; Авраменко, Наталія Вікторівна; Грідіна, Ірина Борисівна; Ломейко, Олена Олександрівна; Avramenko, N. V.; Gridina, I. B.; Lomeyko, H. A. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Ухудшение демографической ситуации в Украине ставит перед акушерами-гинекологами важную социально-медицинскую задачу – сохранение репродуктивного здоровья женщин. Наиболее значимое негативное влияние на здоровье женщин репродуктивного возраста оказывают хронические воспалительные заболевания органов малого таза и особенно матки. Более 80% женщин возрастной группы 21–45 лет страдают хроническим эндометритом. Бесплодие, невынашивание беременности является основной особенностью клинических проявлений хронического эндометрита. Отсутствует единая концепция патогенеза, диагностики и терапии хронического эндометрита. С целью представить и обобщить современный взгляд на этиологию, патогенез, особенности обследования и современные подходы в лечении хронического эндометрита проведён обзор специализированной литературы. Предложен алгоритм обследования и лечения женщин репродуктивного возраста, способствующий сохранению репродуктивного здоровья.

Погіршення демографічної ситуації в Україні покладає на акушерів-гінекологів важливе соціально-медичне завдання – збереження репродуктивного здоров’я жінок. Найбільш вагомий негативний вплив на здоров’я жінок репродуктивного віку мають хронічні запальні захворювання органів малого таза, особливо матки. Більш ніж 80% жінок вікової групи 21–45 років страждають на хронічний ендометрит. Непліддя, невиношування вагітності є основною особливістю клінічних проявів хронічного ендометриту. Відсутня єдина концепція патогенезу, діагностики та терапії хронічного ендометриту. З метою висвітлити та узагальнити сучасний погляд на етіологію, патогенез, особливості дослідження та сучасних підходів лікування хронічного ендометриту виконали огляд спеціалізованої літератури. Запропонований алгоритм дослідження та лікування жінок репродуктивного віку, що дасть змогу зберегти репродуктивне здоров’я жінок.

Worsening of the demographic situation inUkraineis important socio-medical problem that underlines need in the preservation of women’s reproductive health. Aim. With the purpose to present and summarize the modern view on etiology, pathogenesis, features of the survey and modern approaches in the treatment of chronic endometritis the review of specialized literature. Methods and results. In the process of research methods have been used: the semantic evaluation of scientiﬁc documents, the comparison system, as well as the structural-logical analysis. The most signiﬁcant negative impact on the health of women of reproductive age has chronic inﬂammatory diseases of the pelvic organs, especially the uterus. More than 80% of women in age group of 21–45 years suffer from chronic endometritis. Conclusion. Infertility, miscarriage is a key feature of clinical manifestations of chronic endometritis. There is no uniﬁed concept of pathogenesis, diagnosis and therapy of chronic endometritis.
Хронічний ендометрит як чинник порушення репродуктивного здоров’я жінок
Chronic endometritis, as a factor in the violations of women’s reproductive health
Keywords: хронический эндометрит; диагностика; классификация; клиническая картина; терапия; хронічний ендометрит; діагностика; класифікація; клінічна картина; терапія; Chronic Endometritis; Diagnosis; Classiﬁcation; Clinical Picture; Therapy