Моніторинг побутових тригерних чинників бронхіальної астми - Беш, О. М.; Павліченко, Віктор Іванович; Радченко, О. М.; Бандрівська, А. З. (My University, 2015)
У статті представлено результати вивчення регіональних особливостей структури агрокомплексу домаш-нього пороху житлових приміщень міста Львова і проведено оцінку частоти кліщової сенсибілізації у хворих на бронхіальну астму. Показано, що структура акарокомплексу домашнього пороху характеризується не лише загальними рисами, але й має свої регіональні особливості. Отримані дані можуть бути передумовою для розширення діагностичної панелі алергенів у Львівському регіоні за рахунок введення алергенів кліщів Tyrophagus longior. Широке розповсюдження кліщів у домашньому поросі квартир, де проживають хворі на бронхіальну астму, свідчить про існування потужного алергізуючого фону, що підтверджується позитивними результатами шкірного алерготестування з кліщовими алергенами у 78,8 % хворих. В статье представлены результаты изучения региональных особенностей структуры акарокомплекса домашней пыли жилых помещений Львова и проведена оценка частоты клещевой сенсибилизации у больных бронхиальной астмой. Показано, что структура акарокомплекса домашней пыли характеризуется не только общими чертами, но и имеет свои региональные особенности. Полученные данные могут быть предпосылкой для расширения диагностической панели аллергенов во Львовском регионе за счет введения аллергенов клещей Tyrophagus longior. Широкое распространение клещей в домашней пыли квартир, где проживают больные бронхиальной астмой, свидетельствует о существовании мощного аллергизирующего фона, что подтверждается положительными результатами кожного аллерготестирования с клещевыми аллергенами в 78,8 % больных. The article considers the results of regional peculiarities study of the household dust acarological complex structure of the residential premises of Lviv and estimated mite sensibilization frequency of asthmatic people. It was shown that household dust acarological complex structure is characterized not only by general features but also has its regional peculiarities. The received data may serve as a prerequisite for creation of broader diagnostic panel of allergens in Lviv region by means of introduction of Tyrophagus longior mite’s allergens. A wide spread occurrence of mites in household dust in the apartments if asthmatic dwellers gives evidence of existence of powerful allergenic background which is proved by positive results of skin allergy testing by mites allergens in 78.8 % of patients.
Мониторинг бытовых триггерных факторов бронхиальной астмы.
Monitoring of domestic astma triggers
Keywords: бронхіальна астма; алергени кліщів домашнього пороху; бронхиальная астма; аллергены клещей домашней пыли; bronchial asthma; house dust mite allergens