Вплив мелатоніну на рівень HSP70 в умовах глутаматної ексайтотоксичності In Vitro - Попік, Р. В. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Актуальність: на сьогоднішній час ефективність лікування гострих порушень мозкового кровообігу знаходиться на недостатньо високому рівні, про що свідчать високі показники інвалідизації і смертності серед населення, що постраждало від ішемічного інсульту. Тому однією з актуальних проблем експериментальної фармакології є пошук сучасних стратегій лікування і профілактики цереброваскулярних патологій. Дослідженнями останніх років доведено важливе значення білків теплового шоку з молекулярною масою 70 кДа (Heat shock proteins 70 kDa) в регуляції механізмів ендогенної нейропротекції, що робить їх перпективною мішеню в реалізації поставленої мети.
Keywords: тези