Комбінована каудальна анестезія при ендоурологічних операціях у дітей раннього віку - Курочкін, Михайло Юрійович; Курочкин, М. Ю.; Kurochkin, M. Yu. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
У педіатричній практиці все частіше використовують каудальну анестезію як компонент комбінованої анестезії. З метою визначення доцільності та переваг комбінованої каудально-епідуральної анестезії при анестезіологічному забезпеченні ендоурологічних операцій у дітей раннього віку здійснили дослідження гемодинаміки та рівня кортизолу у крові при ендоскопічній корекції міхурово-сечовідного рефлюксу у 35 хворих віком від 4 місяців до 2 років. Встановили, що під час комбінованої анестезії з використанням каудально-епідурального блоку спостерігають більшу стабільність гемодинамічних показників і рівня кортизолу, ніж при традиційній внутрішньовенній анестезії. Це свідчить про значні переваги анестезії з використанням каудального блоку. В педиатрической практике все чаще используется каудальная анестезия как компонент комбинированной анестезии. С целью определения целесообразности и преимуществ комбинированной каудально-эпидуральной анестезии при анестезиологическом обеспечении эндоурологических операций у детей раннего возраста проведено исследование гемодинамики и уровня кортизола в крови при эндоскопической коррекции пузырно-мочеточникового рефлюкса у 35 больных в возрасте от 4 месяцев до 2 лет. Установлено, что при проведении комбинированной анестезии с использованием каудально-эпидурального блока наблюдают значительную стабильность гемодинамических показателей и уровня кортизола, чем при традиционной внутривенной анестезии. Это свидетельствует о больших преимуществах анестезии с использованием каудального блока. In pediatric practice caudal anesthesia is increasingly being used as a component of combined anesthesia. Aim. To determine the feasibility and benefi ts of the combined-caudal epidural anesthesia in anesthesiology maintenance of endourological surgery in young children. Methods and results. In 35 patients aged from 4 months to 2 years, the study of hemodynamics and cortisol level in blood serum during endoscopic correction of vesicoureteral refl ux was conducted. It was found that there were more stable hemodynamic and cortisol levels during the combined anesthesia with caudal epidural block than in the case of traditional intravenous anesthesia. Conclusion. This demonstrates the signifi cant benefi ts of anesthesia with the caudal block usage.
Комбинированная каудальная анестезия при эндоурологических операциях у детей раннего возраста
Combined caudal anesthesia in endourological operations in infants
Keywords: каудальна анестезія; діти; ендоскопія; урологія; каудальная анестезия; дети; эндоскопия; урология; Caudal Anesthesia; Child; Endoscopy; Urology