Синтез нових глікозильованих похідних 1,4-хінону - Бондарчук, О. П.; Bondarchuk, O. P. (ЗДМУ, 2014)
З метою одержання ряду лікоподібних молекул як потенційних інтеркаляторів РНК і ДНК синтезували ряд близьких за структурою та біологічною дією синтетичних сполук, аналогів відомих природних похідних 1,4-хінону. Вивчили нові глікозильовані похідні 1,4-хінону, розробили прості і зручні препаративні методики отримання нових 2-(3)-глюкозиламіно-5-R-3(2)-хлоро-1,4-нафтохінонів на основі реакції нуклеофільного заміщення атома хлору на глюкозиламінний фрагмент. Встановили їхню будову, визначили фізико-хімічні параметри. Виявили, що введення глюкозиламінного фрагмента в молекулу 1,4-хінону призводить до зниження токсичності та збільшення водорозчинності синтезованих сполук. Це свідчить про можливість використання більшого діапазону дозування речовин в in vivo дослідженнях та про кращу біодоступність синтезованих речовин. С целью получения ряда лекарственно сродных молекул как потенциальных интеркаляторов РНК и ДНК синтезирован ряд близких по структуре и биологическому действию синтетических соединений, аналогов известных природных производных 1,4-хинона. Изучены новые гликозилированные производные 1,4-хинона, разработаны простые и удобные препаративные методики получения новых 2-(3)-глюкозиламино-5-R-3(2)-хлор-1,4-нафтохинонов на основе реакции нуклеофильного замещения атома хлора на глюкозиламинный фрагмент. Установлено их строение, определены физико-химические параметры. Отмечено, что введение глюкозиламинного фрагмента в молекулу 1,4-хинона приводит к снижению токсичности и увеличению водорастворимости синтезированных соединений. Это свидетельствует о возможности использования большего диапазона дозирования веществ в in vivo исследованиях и о лучшей биодоступности синтезированных веществ. Aim. In order to obtain a number of drug-like molecules as potential intercalators of RNA and DNA a series of synthetic compounds of similar structure and biological effects with known analogues of natural 1,4-quinones derivatives have been synthesized. Methods and results. New glycosylated derivatives of 1,4-quinones have been studied, simple and convenient preparative methods for obtaining new 2-(3)-glyucosylamino-5-R-3(2)-chloro-1,4-naphthoquinones based on nucleophilic substitution of chlorine atom on glyucosylaminic fragment have been developed. The structure of compounds and their physical and chemical parameters have been determined. The introduction of glyucosylaminic fragment in 1,4-quinone molecule leads to decrease of toxicity and increase of water solubility of synthesized compounds. Conclusion. This suggests the possibility of using a larger range of substances dosage in in vivo studies and better bioavailability of synthesized compounds.
Синтез новых гликозилированных производных 1,4-хинона
Synthesis of new glucosylated derivatives of 1,4-quinones
Keywords: 5-R-2,3-дихлоро-1,4-нафтохінон; глюкозиламін; реакції нуклеофільного заміщення; 5-R-2,3-дихлоро-1,4-нафтохинон; глюкозиламин; реакции нуклеофильного замещения; Naphthoquinones; Glucosylamin; Organic Chemistry Processes