Постковідний синдром: механізми ураження органів-мішеней. Особливості метаболітотропної терапії - Кривенко, Віталій Іванович; Колесник, Михайло Юрійович; Галицька, А. К.; Кучеренко, Людмила Іванівна; Бєленічев, Ігор Федорович; Павлов, Сергій Васильович; Ядловський, О. Є. (My University, 2022)
У грудні 2019 року в китайському місті Ухань було зареєстровано спалах пневмонії. Спалах був пов’язаний з продовольчим ринком Хуанань. Новий вірус 2019-nCoV було виділено 7 січня 2020 року й ідентифіковано як причину спалаху. Вірус 2019-nCoV швидко поширився по Китаю і багатьом іншим країнам і викликав глобальний спалах, що швидко зростав. 11 лютого 2020 р. ВООЗ назвала хворобу COVID-19 (скорочено від «коронавірусна хвороба 2019»), а 12 березня 2020 р. загальна кількість підтверджених випадків COVID-19 досягла 125 260 у всьому світі, з них 80 981 випадків — у Китаї і 44 279 — за його межами. COVID-19 було оголошено ВООЗ пандемією [1–3]. Станом на 26 травня 2020 р. COVID-19 було підтверджено в 5 404 512 осіб у всьому світі, кількість смертей досягла 343 514 осіб, а рівень смертності становив 6,4 %. Найбільша кількість підтверджених випадків захворювання була в США (1 618 757 випадків) [3, 4].