Мониторинг отечественного рынка лекарственных средств для лечения наркозависимых больных - Немченко, А. С.; Яковлева, Ольга Станіславівна; Яковлева, О. С.; Nemchenko, A. S.; Yakovleva, O. S. (Харків, 2010)
У статті наведено результати моніторингу фармацевтичного ринку лікарських засобів для патогенетично обумовленого лікування хворих на наркозалежність протягом 2007–2010 рр. Встановлено, що оновлення асортименту відбувається за рахунок відтворених лікарських засобів переважно іноземних виробників, ціни на які значно вищі, ніж на вітчизняні. Аналіз цінових характеристик, зокрема динаміки змін середньозважених оптових цін, коефіцієнтів ліквідності та адекватності платоспроможності дозволяє стверджувати про зниження доступності препаратів, що є негативною тенденцією та потребує розробки механізмів стійкого фінансування фармацевтичного забезпечення хворих на наркозалежність. В статье приведены результаты мониторинга отечественного рынка лекарственных средств для патогенетически обусловленного лечения наркозависимых больных на протяжении 2007–2010 гг. Установлено, что обновление ассортимента происходит за счет воспроизведенных лекарственных средств преимущественно зарубежных производителей, стоимость которых значительно выше, чем отечественных. Анализ ценовых характеристик, в частности динамики средневзвешенных оптовых цен, коэффициентов ликвидности и адекватности платежеспособности позволяет утверждать о снижении доступности препаратов, что является негативной тенденцией и требует разработки механизмов финансирования фармацевтического обеспечения наркозависимых больных. This article is devoted to the results of monitoring of drug addicted patients from 2007 till 2010. It is established, that renewal of the assortment is made. According to the restored medicines, in general, of foreign producers, but the prices are higher than homemade drugs. The analysis of price characteristics, especially, the wholesale average price change dynamics, liquidity coefficient and adequate solvency allow of confirm about the lowering accessions of drugs, it is negative tendency which requires the work out of the mechanisms of stable finance of drug addicted patients pharmaceutical technique.
Monitoring of drug market for the treatment of the patients who suffer drug addiction in ukraine
Keywords: моніторинг; ринок лікарських засобів; фармацевтичне забезпечення; лікування хворих на наркозалежність; monitoring; the market of drug; pharmaceutical; drug addicted patients treatment; мониторинг; рынок лекарственных средств; фармацевтическое обеспечение; лечение наркозависимых больных