Особливості летальних випадків у ВІЛ-інфікованих хворих з ураженням ЦНС в умовах протитуберкульозного стаціонару за 2014-2023 роки - Сагайдак, Тетяна Костянтинівна; Скороходова, Наталя Олегівна; Sahaidak, T. K.; Skorokhodova, N. O. (My University, 2024)
Мета дослідження - вивчити особливості летальних випадків при ураженнях ЦНС у хворих на туберкульоз на тлі ВІЛ-інфекції. Матеріал і методи. Проведено ретроспективний аналіз 68 історій хвороб хворих на туберкульоз з ВІЛ-інфекцією, які померли в КНП «Запорізький регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр» ЗОР за 2014-2023 роки. Проведено аналіз анамнезу, клініко- рентгенологічних даних, лабораторних показників, заключного клінічного та патолого-анатомічних діагнозів. Результати дослідження. Рівень летальності у ВІЛ-інфікованих у протитуберкульозному стаціонарі має стійку тенденцію до зниження. У КНП «Запорізький регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально- діагностичний центр» ЗОР за 2014-2023 роки проліковано 1234 хворих на ВІЛ- інфекцію, померло – 214 (17,3%) пацієнтів. У 2014 році зі 134 хворих летальні випадки зафіксовано у 33 (24,6%), у 2023році зі 44 – у 3 (6,8%) ВІЛ-інфікованих. Ураження ЦНС серед померлих були у 68 (31,8%) хворих. При дослідженні медичної документації встановлено, що серед померлих з ураженнями ЦНС переважають чоловіки – 55 (80,9%), жінок – 13 (19,1%), пацієнти молодого віку – 53 (77,9%), старше 45 років – 15 (22,1%) хворих. У структурі уражень ЦНС при летальних випадках переважає туберкульозний менінгоенцефаліт – 35 (51,5%), вагома частка криптококового менінгоенцефаліту – 18 (26,5%) та прогресуючої мультифокальної лейкоенцефалопатії – 9 (13,2%). Основною причиною, що призводить до летальних наслідків, є пізня діагностика ВІЛ- інфекції – у 26 (38,2%) кількість СD4<50 кл./мкл, 36 (52,9%) пацієнтів не отримували АРТ. Удосконалення мікробіологічної діагностики туберкульозу на всіх рівнях лабораторної мережі, впровадження обов’язкового дослідження на криптококи, безкоштовне дослідження КТ, МРТ з метою діагностики у ВІЛ-інфікованих, удосконалення схем лікування лікарсько-стійкого туберкульозу сприяло зниженню летальності при поєднанні ВІЛ і туберкульозу ще в 2014 році – вона становила 24,6%, а в 2023 – 6,8%. Висновки. Діагностика та лікування захворювань ЦНС у хворих на активний туберкульоз на тлі ВІЛ-інфекції потребує комплексного підходу: ранньої діагностики ВІЛ-інфекції, туберкульозу та уражень ЦНС, удосконалення лікування. Aim of the work is to study the peculiarities of fatal cases of CNS lesions in patients with tuberculosis against the background of HIV infection. Materials and methods. A retrospective analysis of 68 medical histories of tuberculosis patients with HIV infection who died in the CNE "Zaporizhia Regional Phthisiopulmonology Clinical Treatment and Diagnostic Center" for the years 2014- 2023 was carried out. An analysis of the anamnesis, clinical and radiological data, laboratory indicators, final clinical and pathological diagnoses was carried out. Results. The mortality rate among HIV-infected people in TB hospitals has a steady downward trend. In 2014-2023, 1234 patients with HIV infection were treated at the CNE "Zaporizhia Regional Phthisiopulmonology Clinical Treatment and Diagnostic Center", 214 (17.3%) died. In 2014, 33 (24.6%) out of 134 HIV-positive patients died, and in 2023, 3 (6.8%) out of 44 HIV-positive patients died. Central nervous system (CNS) lesions among the dead were noted in 68 (31.8%) patients. The study of medical records found that among those who died with CNS lesions, men prevailed - 55 (80.9%), women - 13 (19.1%), young patients - 53 (77.9%), and 15 (22.1%) patients over 45 years of age. In the structure of central nervous system lesions in patients with active tuberculosis, tuberculous meningoencephalitis prevails in fatal cases - 35 (51.5%), a significant share of cryptococcal meningoencephalitis - 18 (26.5%) and progressive multifocal leukoencephalopathy - 9 (13.2%). The main reason that leads to fatal consequences is the late diagnosis of HIV infection - in 26 (38.2%) the number of CD4<50 cl./μl, 36 (52.9%) patients did not receive antiretroviral therapy (ART), 18 (26 .5%) of patients had been taking ART for a year. Improvement of tuberculosis microbiological diagnosis due to the introduction of the Xpert MTB/RIF® (Ultra) test at all levels of the laboratory network, the introduction of a mandatory test for cryptococci, free CT, MRI examination for the diagnosis in HIV-infected patients, improvement of drug-resistant tuberculosis treatment regimens contributed to the reduction of mortality in case of HIV and tuberculosis combination, which was 24.6% in 2014, and 6.8% in 2023. Conclusions. Diagnosis and treatment of CNS diseases in patients with active tuberculosis against the background of HIV infection requires a comprehensive approach: early diagnosis of HIV infection, tuberculosis and lesions of the CNS, improvement of treatment.
Peculiarities of fatal cases in hiv-infected patients with central nervous system lesions in tuberculosis inpatient settings for 2014-2023
Keywords: туберкульоз; криптококовий менінгоенцефаліт; прогресуюча мультифокальна лейкоенцефалопатія; туберкульозний менінгоенцефаліт; ВІЛ- інфекція; tuberculosis; cryptococcal meningoencephalitis; progressive multifocal leukoencephalopathy; tuberculous meningoencephalitis; HIV infection