Морфологічне, імуно- та лектиногістохімічне оцінювання лімфоїдного апарату червоподібного відростка плода людини - Таврог, Маріанна Львівна; Сирцов, Вадим Кирилович; Попович, Ю. І.; Григор'єва, Олена Анатоліївна; Попович, Н. Р.; Зідрашко, Г. А.; Tavroh, M. L.; Syrtsov, V. K.; Popovych, Yu. I.; Hryhorieva, O. A.; Popovуch, N. R.; Zidrashko, H. A. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – встановити морфофункціональні особливості лімфоїдних утворень червоподібного відростка людини в пізньому пренатальному періоді онтоґенезу. Матеріали та методи. Дослідили червоподібні відростки 42 плодів обох статей без аномалій, патологій шлунково-кишкового тракту, імунної системи і кровотворення. Застосували гістологічні, лектингістохімічні (PNA+, SBA+), імуногістохімічні (експресія маркерів CD3+, CD4+, CD8+, CD20+, CD34+, CD68+, Кі-67, каспаза 3+), морфометричні методи дослідження, здійснили статистичний аналіз результатів. Результати. Поодинокі лімфоцити у слизовій оболонці червоподібного відростка плодів людини виявляли біля венул із 16–18 тижнів розвитку, їхні скупчення, з яких пізніше утворюються периваскулярні лімфоїдні вузлики, визначали з 25 тижня. Останні складалися з малих, середніх лімфоцитів, макрофагів, клітин у стадії апоптозу (каспаза 3+) та проліферації (Кі-67+), сітчастих клітин. З 28 тижня внутрішньоутробного періоду виявляли лімфоепітеліальні вузлики, які за складом клітин нагадували периваскулярні. В субепітеліальній і периферичній зонах вузликів були лімфоцити, що мали рецептори до CD3, PNA, а в центральній зоні – до CD20, SBA, макрофаги (CD68+/PNA+/SBA+), клітини в стадії проліферації (Кі-67+) та апоптозу (каспаза 3+). До кінця плідного періоду в лімфоїдних вузликах червоподібного відростка людини спостерігали зменшення відсотка Т-лімфоцитів (CD3+), збільшення вмісту В-лімфоцитів (CD20+) й макрофагів (CD68+), які локалізувалися передусім у центральній зоні, але зародкові центри не сформовані. Aim. To identify the morphological and functional features of the human appendix lymphoid formations in the late period of prenatal ontogenesis. Materials and methods. The vermiform appendices from 42 human fetuses of both sexes without anomalies, diseases of the gastrointestinal tract, immune system and hematopoiesis were examined. Histological, lectinohistochemical (PNA+, SBA+), immunohistochemical (expression of markers CD3+, CD4+, CD8+, CD20+, CD34+, CD68+, Ki-67, caspase 3+), morphometric methods of examination were used with statistical analysis of the obtained results. Results. Single lymphocytes are seen near venules in the mucous membrane of the human fetal vermiform appendix at 16–18 weeks’ gestation; the lymphocytes are aggregated to form the lymphoid follicles at the 25th week. The lymphoid follicles are populated by small- and medium-sized lymphocytes, macrophages, cells at the stages of apoptosis (Caspase 3+) and proliferation (Ki-67+), reticular cells. From the 28th week of the prenatal period, lymphoepithelial nodules are detected compositionally resembling perivascular ones. In the subepithelial and peripheral zones of the nodules, there are lymphocytes expressing CD3 and PNA receptors, in the central zone – CD20 and SBA receptors, macrophages (CD68+/PNA+/SBA+), cells at the stage of proliferation (Ki-67+) and apoptosis (caspase 3+). By the end of the fetal period, the lymphoid follicles of the human appendix contain fewer T-lymphocytes (CD3+) and an increased number of B-lymphocytes (CD20+) and macrophages (CD68+), which are localized mainly in the central zone, however, the germinal centers are not yet formed.
Morphological, immuno- and lectinohistochemical evaluation of the lymphoid apparatus of the human fetal appendix
Таврог М. Л. - ORCID ID: 0000-0002-5120-8544; Сирцов В. К. - ORCID ID: 0000-0003-1855-4936; Григор'єва О. А. - ORCID ID: 0000-0002-6101-8322.
Keywords: червоподібний відросток; лімфоїдні утворення; пренатальний період онтогенезу; appendix; lymphoid formations; prenatal period of ontogenesis