Дослідження якісного складу та кількісного вмісту карбонових кислот у листі Urtica dioica L. - Смойловська, Галина Павлівна; Смойловская, Г. П.; Smoilovska, G. P. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Пошук і розробка препаратів рослинного походження, що стимулюють фізіологічні функції організму, є пріоритетним напрямом наукових досліджень. З метою визначення вмісту окремих представників карбонових кислот у листі кропиви дводомної виконали ідентифікацію та аналіз кількісного вмісту органічних і жирних кислот методом газової хромато-мас-спектрометрії на хроматографі Agilent Technology 6890N із мас-спектрометричним детектором 5973N. Компоненти ідентифікували за результатами порівняння мас-спектрів речовин, котрі виділили у процесі хроматографування, з даними бібліотеки мас-спектрів NIST02 та WILEY 2007. Ідентифіковано 14 органічних і 17 жирних кислот, серед яких компонентом органічних кислот, що домінує, була лимонна кислота (50,65%), серед жирних – пальмітинова (33,19%), ліноленова (32,50%), лінолева (20,27%) кислоти. Загальний вміст органічних кислот становив 1776,6 мг/кг , жирних кислот – 15731,9 мг/кг . Результати свідчать про перспективність досліджень рослинної сировини кропиви дводомної як джерела природних біологічних речовин для виготовлення моно- та полікомпонентних фітопрепаратів. Поиск и разработка препаратов растительного происхождения, которые стимулируют физиологические функции организма, являются в настоящее время приоритетным направлением научных исследований. С целью определения содержания отдельных представителей карбоновых кислот в листьях крапивы двудомной проведена идентификация и анализ количественного содержания органических и жирных кислот методом газовой хромато-масс-спектрометрии на хроматографе Agilent Technology 6890N с масс-спектрометрическим детектором 5973N. Компоненты идентифицировали по результатам сравнения масс-спектров веществ, которые выделили в процессе хроматографирования, с данными библиотеки масс-спектров NIST02 и WILEY 2007. Идентифицированы 14 органических и 17 жирных кислот, среди которых доминирующим компонентом органических кислот была лимонная кислота (50,65%), среди жирных – пальмитиновая (33,19%), линоленовая (32,50%), линолевая (20,27%) кислоты. Общее содержание органических кислот составило 1776,6 мг/кг , жирных кислот – 15731,9 мг/кг . Результаты свидетельствуют о перспективности исследований растительного сырья крапивы двудомной как источника природных биологических веществ для изготовления моно- и поликомпонентных фитопрепаратов. Search and elaboration of plant-based drugs which stimulate physiological functions of organism are key trend of current scientiﬁc researches.Aim. The identi cation and analysis of organic and fatty acids amount by gas chromate-mass-spectrometry on the chromatograph Agilent Technology 6890N with mass-spectrometric detector 5973N, has been performed to assess the amount of some species of carbonic acids in the leaves of Urtica dioica.Methods and results. Components have been identiﬁed accordingly to the comparison results of mass-spectra substances separated within chromatography with the data in references for mass-spectra NIST02 and WILEY 2007. 14 Organic and 17 fatty acids have been identiﬁed. Citric acid predominated in organic acids (50.65%), palmitic (33.19%), linolenic (32.50%), linoleic (20.27%) were prevailing in fatty acids. The total amount of organic acids was 1776.6 mg/kg, fatty ones was 15731.9 mg/kg. Conclusion. The obtained results convinced that researches on raw materials from Urtica dioica as a source of natural biologic substances for manufacturing mono-and polycomponent phytodrugs are promising.
Исследование качественного состава и количественного содержания карбоновых кислот в листьях Urtica dioica L.
Study for quality and amount of carbonic acids in the leaves of Urtica dioica L.
Keywords: кропива дводомна; карбонові кислоти; хромато-мас-спектрометрія; крапива двудомная; карбоновые кислоты; хромато-масс-спектрометрия; Urtica Dioica; Carbonic Acids; Gas Chromate-Mass-Spectrometry