Скринінг мікробіоценозу ендометрію жінок із безпліддям на тлі хронічного ендометриту - Постоленко, Вікторія Юріївна (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Ендометрит належить до захворювань, які характеризуються запальним процесом в поверхневому шарі ендометрію внутрішньої слизової оболонки матки [1]. Особливу загрозу становить хронічний тип запалення, оскільки жінки репродуктивного віку, які хворіють на ендометрит в хронічній формі, страждають на безпліддя або в більшості випадків стикаються з проблемою невиношування плоду [2]. Однією із причин розвитку хронічного ендометриту та його ускладнень, що призводить до безпліддя, може бути дисбаланс кількісного та якісного складу мікробіоценозу ендометрію [3]. Первинна хронізація патологічного процесу в пацієнток з хронічним ендометритом може бути пов’язана з порушеними параметрами місцевого протиінфекційного захисту, коли має місце активізація патогенної ендогенної або екзогенної мікрофлори [4]. Це робить необхідним мікробіологічного дослідження ендометрію у жінок із безпліддям, оскільки дозволить більш достовірно охарактеризувати інфекційний агент, що сприяє інфекційному запальному процесу в ендометрії.