Оцінка поширеності факторів ризику ішемічної хвороби серця залежно від стадії хронічної хвороби нирок у жінок - Соломенчук, Т. М.; Семеген-Бодак, Х. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
З метою оцінки виразності та поширеності факторів ризику ішемічної хвороби серця у жінок з хронічною хворобою нирок гломерулярного ґенезу обстежені 238 осіб. Незалежно від рівня швидкості клубочкової фільтрації, найпоширенішими факторами ризику виявились артеріальна гіпертензія (84,8%) та гіперхолестеринемія (82,8%). Середні рівні холестерину ліпопротеїдів низької густини достовірно зростали зі зниженням швидкості клубочкової фільтрації. Близько 2/3 пацієнток мали підвищений рівень С-реактивного протеїну, поширеність і виразність якого також збільшувалась з прогресуванням хронічної хвороби нирок. Специфічними чинниками для хворих з хронічною хворобою нирок виявились анемія та гіперурикемія, зареєстровані у 68,9% та 56,3% жінок. Найчастішим поєднанням факторів ризику ішемічної хвороби серця серед обстежених осіб були артеріальна гіпертензія, гіперхолестеринемія та ожиріння (70,7%), а також артеріальна гіпертензія, гіперхолестеринемія і гіперурикемія (46,3%). С целью оценки выраженности и распространенности факторов риска ишемической болезни сердца у женщин с хронической болезнью почек гломерулярного генеза обследованы 238 пациенток. Независимо от скорости клубочковой фильтрации, наиболее распространенными среди них были артериальная гипертензия (84,8%) и гиперхолестеринемия (82,8%). Средние уровни холестерина липопротеидов низкой плотности достоверно возрастали со снижением скорости клубочковой фильтрации. Приблизительно у 2/3 пациенток определяли повышенный уровень С-реактивного протеина, уровень которого достоверно увеличивался с прогрессированием хронической болезни почек. Специфические при хронической болезни почек факторы риска – анемию и гиперурикемию – регистрировали у 68,9% и 56,3% женщин соответственно. Наиболее частым сочетанием факторов риска оказались артериальная гипертензия, гиперхолестеринемия (70,7%) и ожирение, а также артериальная гипертензия, гиперхолестеринемия и гиперурикемия (46,3%). To assess the manifestation and prevalence of risk factors (RF) of the coronary heart disease (CHD) in women with chronic kidney disease (CKD) of glomerular origin 238 patients were examined. It was established that AH (84,8%) and hypercholesterolemia (82,8%) were most frequently registered in patients with CKD irrespective of glomerular ﬁ ltration rate. Average levels of low density lipoprotein cholesterol were signiﬁcantly increased with a decrease in glomerular ﬁltration rate. Approximately two thirds of patients were determined elevated levels of C-reactive protein and its level was signiﬁcantly increasing with the progression of chronic kidney disease. Speciﬁc for chronic kidney disease risk factors - anemia and hyperuricemia – were recorded in 68.9% and 56.3% of women, respectively. The most frequent combination of risk factors were hypertension, hypercholesterolemia (70,7%) and obesity, as well as hypertension, hypercholesterolemia, and hyperuricemia (46.3%).
Keywords: хронічна хвороба нирок; ішемічна хвороба серця; фактори ризику; жінки; хроническая болезнь почек; ишемическая болезнь сердца; факторы риска; женщины; chronic kidney disease; coronary heart disease; risk factors; women