Ментальні підвалини українського народу: історія та сучасність - Жадько, Віталій Андрійович; Бідзіля, Петро Омелянович; Zhadko, V.; Bidzilya, P. O. (Запоріжжя: Просвіта, 2017)
У статті розглянуті основні ментальні риси українського народу, до яких віднесено кордоцентризм, антеїзм, космізм, сформовані ще в добу Київської Русі та активно проявлювані в наш час. Разом взяті, вони, на жаль, визначають чи не провідну мотиваційну домінанту поведінки – індивідуалізм, що як в минулому, так і в сучасності суттєво заважає формуванню «державницького умонастрою» (Гегель) та об’єднуючої загальнонаціональної ідеї. Для подолання рецидивів роз’єднаності потрібно всі зусилля як держави, громадських організацій, сучасних засобів масової інформації спрямуватина ліквідацію політико-партійного розбрату, скерувати масову свідомість на соціокультурні досягнення української еліти як щирого духовного провідника народу. The article describes the main features of Ukrainian peoplementality, which includes cordocentrism, antheism, cosmism have been formed in days of Kiev Rus and actively won today. Taken together, they are, unfortunately, determinedas a key of motivational dominant behavior - individualism that as in the past and in the present substantially prevents the"state of mind" formation (Gegel) and anunifying national idea. To overcome the fragmentation of recurrence it is necessary to direct all efforts as a state, public organizations, modern media to eliminate political-party discord, direct public consciousness on social and cultural Ukrainian elite achievements as the true spiritual leader of the people.
Ментальные основания украинского народа: история и современность
Mental bases of Ukrainian people: History and Modernity
Keywords: народ; ментальність; держава; кордоцентризм; антеїзм; космізм; індивідуалізм; соціокультурна еліта; people; mentality; state; cordocentrism; antheism; cosmism; individualism; social and cultural elite