Визначення фізико-хімічних характеристик кверцетину - Ковалевська, І. В.; Ковалевская, И. В.; Kovalevska, I. V. (ЗДМУ, 2014)
Розробка лікарських препаратів на основі природних біофлавоноїдів, зокрема кверцетину, є перспективним напрямом розширення лікарського арсеналу засобів політропної дії. Мета роботи полягала у вивченні фізико-хімічних властивостей кверцетину. Результати мікроскопічного аналізу засвідчили, що субстанція кверцетину є кристалічною моноклінічною системою. За даними, що отримали протягом визначення розчинності, кверцетин належить до IV класу за біодоступністю. Дослідження змочування кверцетину показало, що речовина майже не змочується гідрофільними розчинниками. За результатами визначення температури плавлення, кверцетин - термостабільний порошок (Тплав. = 302°С), тому зміни фізико-хімічних властивостей під час механічної і фізичної дії не відбуватимуться. Значення густини (1,478) дає можливість прогнозувати створення конгломератів частинок досліджуваної субстанції. Отже, експериментальні дані дають змогу зробити висновок про доцільність досліджень із покращення фізико-хімічних властивостей субстанції кверцетину для поліпшення біофармацевтичних показників. Разработка лекарственных препаратов на основе природных биофлавоноидов, в частности кверцетина, является перспективным направлением расширения лекарственного арсенала средств политропного действия. Целью работы стало изучение физико-химических свойств кверцетина. Результаты микроскопического анализа показали, что субстанция кверцетина - кристаллическая моноклиническая система. По данным, полученным при определении растворимости, кверцетин принадлежит к IV классу по биодоступности. Исследование смачивания кверцетина показало, что вещество практически не смачивается гидрофильными растворителями. По результатам определения температуры плавления, кверцетин - термостабильный порошок (Тплав. = 302°С), поэтому изменений физико-химических свойств при механическом и физическом воздействии не будет. Значение плотности (1,478) позволяет прогнозировать образование конгломератов частиц исследуемой субстанции. Таким образом, экспериментальные данные позволяют сделать вывод о целесообразности исследований по улучшению физико-химических свойств субстанции кверцетина для улучшения биофармацевтических показателей. The development of medicines based on natural biofl avonoids, particularly quercetin, is a perspective direction of widening the arsenal of drugs with polytropic effect. The results of microscopic analysis indicate that quercetin substance refers to crystalline monoclinical system. According to the received dissolvation data quercetin can be referred to the fourth class of biovailability quercetin soaking research showed that the substance does not get wet with hydrofoil dissolvent. Melting point determination showed that quercetin refers to thermostable powders (Тmelt. - 302°С), that is why physical chemical properties won’t change while mechanic and physical affect. Thickness meaning (1,478) gives a chance to predict the creation of particles conglomeration of the investigated substance. Received experimental data allows to make the conclusion about the necessity to carry out the researches of the physical-chemical properties of quercetin substance to improve biopharmaceutic indices.
Определение физико-химических характеристик кверцетина
Quercetin physical-chemical characteristics’ defi nition
Keywords: кверцетин; фізико-хімічні характеристики; біофармацевтичні властивості; физико-химические характеристики; биофармацевтические свойства; quercetin; physical-chemical characteristics; biopharmaceutical properties